• facebook_logo

Segítség a honlap használatához

Kedves Látogató!

Örömmel üdvözöljük honlapunkon. Az egyes funkciók használatának leírásával abban próbálunk segíteni, hogy az Önt érdeklő információt minél gyorsabban megtalálja, és tájékozódjon olyan lehetőségekről, melyeket eddig nem használt. Alapinformáció, hogy az Interneten használt általános funkciók (pl. link, nyíl, oldaltérkép, logóra kattintás a főoldalra visz stb.) nálunk is működnek.
Az alábbi linkekre kattintva azonnal az Önt érdeklő információhoz ugorhat.

Hírek Folyóiratok Gyűjtemények
Hír archívum Kérdések, javaslatok Szolgáltatások
Menürendszer Ajánlók Adatbázisok
Győri Szalon Ajánló archívum Fiókkönyvtárak
Gyermekkönyvtár   Közművelődés
  Eseménynaptár archívum Online katalógus
Hasznos linkek Keresés a honlapon RSS-ek
Letöltések Keresés a katalógusban Facebook
Fotógaléria   Megosztás a Facebook-on
Elektronikus Könyvtár Könyvtárunk Használati statisztika

Hírek

A honlap középső részét a mindenkori aktualitások, hírek foglalják el a főoldalon. Híreinket gyakran frissítjük, az utolsó frissítés dátuma a honlap alján állandóan látható, de az egyes hírek megjelenésének időpontja is mindig ott áll a cikk után. Természetesen a legfrissebbek vannak legelöl, és időrendben visszafelé haladva egyre lejjebb kerülnek, de mindig aktuálisak. Az aktualitásukat vesztett hírek átkerülnek a Hírarchívumba, és a főoldalon már nem láthatóak. A Hírarchívum a További hírek link mögött található vagy (ha nincsenek további hírek), akkor az utolsó hír alatt, és segítségével visszakeresheti a régebbi híreket.

Hír archívum

Itt egy egyszerű keresőfelületet talál, amelynek segítségével azokban a hírekben kereshet, amelyek már nem aktuálisak, ezért lekerültek a honlapról. Megadja a kereső kifejezést,  beállítja, hogy a hírek címeiben, a teljes szövegükben vagy mindkettőben szeretne-e keresni (pipa a megfelelő kockába), majd a Keres gombra kattint, esetleg Entert nyom. Kis- és nagybetűk nem számítanak. A keresés eredményét egy táblázatban tekintheti meg, a hírek időrendben lesznek rendezve: a legrégebbi legelöl, az újak leghátul.

Menürendszer

Honlapunkon sok információ található, melyeket két menübe szerveztünk. A felső menüsor kétszintű, ha rátesszük a kurzort a menüpontra, egy legördülő almenü ugrik elő, melynek egyes pontjaira kattintva megjelenik a mögötte rejlő információ. A bal oldali menüsor egyszintű, a menüpontokra kattintva azonnal megjelenik a jelzett tartalom.

Győri Szalon magazin

Ez a menüpont egy linket tartalmaz, mely új lapon behozza a könyvtár internetes kulturális magazinját, a Győri Szalont, melyet naponta frissítünk. Ebben a magazinban Győr és környéke kulturális életével kapcsolatos írásokat találhat hét rovatba szerkesztve.

Gyermekkönyvtár

Ez a menüpont egy linket tartalmaz, mely új lapon behozza a gyermekkönyvtár önálló honlapját. Itt találhatók a minden korosztálynak szóló információk, és innen lehet továbbmenni a tinioldalra, valamint a gyerkőcoldalra a fa odújában található TINI, ill. GYERKőC linkre kattintva. Az ikeroldalakon (gyerkőc/tini) az alsó és felső tagozatos gyerekeknek külön-külön találhatók szolgáltatások életkoruknak megfelelően. A linkmegosztás és a kvíz használata regisztrációhoz kötött, mely a Belépés menüpontban tehető meg.

Hasznos linkek

Ez a menüpont egy linkgyűjteményt rejt, melyben tematikusan összegyűjtöttük Önnek az élet legkülönbözőbb területein a legjobban használható oldalakat és portálokat: közhasznú információk, kultúrával, egészséggel, meteorológiával foglalkozó honlapok, adatbázisok, győri linkek, médiák és győri könyvtárak.

Letöltések

Ez a menüpont tartalmazza a letölthető dokumentumok listáját. A legtöbb letölthető anyag pdf formátumú, melynek megjelenítéséhez Adobe Reader szoftver kell. Ha még nincs telepítve gépére ez a program, azt is letöltheti.

Fotógaléria

Ez a menüpont egy külön lapon megjelenő fotógyűjteményt rejt, mely albumokba rendezve tartalmazza az aktuális év fényképeit (új év kezdetekor az első negyedév végéig még láthatóak az előző évek albumai is). A képgaléria főoldalán a könyvtár részlegei közül választhatnak, melyeket egy-egy fotó szimbolizál: könyvtár (itt a központi könyvtár felnőtt olvasószolgálatával kapcsolatos képek láthatók), galéria, közművelődés (itt a központi könyvtár klubjainak fotóit találja), gyermekkönyvtár, József Attila Művelődési Ház, Gyárvárosi Közösségi Ház, Európa Klub, Szabadhegyi Fiókkönyvtár. Mindegyik alatt látható, hogy hány elemet (és pontosan hány fotót) tartalmaz, ennyi albumot talál, ha rákattint a részleghez tartozó fotóra. Ez alól egyedül a gyermekkönyvtár a kivétel, amely mindig négy elemet tartalmaz, ugyanis a rengeteg fotót itt négy fő kategóriába szerveztük: könyvtári órák, Hajci-hő-ség, Mesekuckó, ...és más. Mindegyik alatt látható, hogy hány albumot tartalmaz, s ha  kiválasztunk egyet, megjelennek az albumokat jelző fotók (alattuk látható, hogy hány képet tartalmaznak) és a képernyő bal oldalán egy menü, amely megkönnyíti a navigálást. Ugyanezt a célt szolgálja a fejléc alatti navigációs sor is, amely mindig jelzi, hogy hol tartózkodik a fotógalériában, és az útvonal elemei linkekként működnek. Az albumhoz tartozó képre kattintva megjelennek a konkrét fotók, melyek között a szokásos nyilakkal barangolhat, de ha ehhez nincs kedve, akkor a menü fölött található Diavetítés linkre kattintva automata módban is megtekintheti őket. Ha egy fotót jobban meg akar nézni, akkor elég rákattintani, és már jóval nagyobb méretben láthatja.

Elektronikus Könyvtár

Ez alatt a menüpont alatt található a könyvtár digitalizált dokumentumainak gyűjteménye. A menüpontra kattintva egy teljesen új felületre érkezünk, amely saját menüvel és súgóval rendelkezik. A Keresés menüpont alatt található a keresőfelület, ahol különböző szempontok alapján (pl. szerző, cím, tárgyszó stb.) kereshet, a Böngészés menüpont alatt pedig ugyanezen szempontok alapján böngészhet a teljes digitalizált állományban.

Folyóiratok

Ez a menüpont egy táblázatot tartalmaz, melyben betűrendben megtalálhatók a könyvtár által az aktuális évre a központi könyvtár felnőtt részlegébe, a gyermekkönyvtárba, a Kisfaludy Károly Könyvtárba ill. a fiókkönyvtárakba előfizetett folyóiratok. Ha nincs kedve végigböngészni a listát, vagy csak egy konkrét újságra kíváncsi, akkor a táblázat fölött található kereső mezőbe írja be a címet (vagy annak egy részét) és kattintson az OK gombra, vagy üsse le az Enter billentyűt, s már meg is kapta az eredményt egy újabb táblázatban.

Kérdések, javaslatok

Ez a menüpont szolgál arra, hogy kérdéseit feltegye, javaslatait megtegye és észrevételeit közölje, miután megadta felhasználói nevét és e-mail címét. Mindegyikre válaszolunk ugyanitt. Az eddig feltett kérdéseik és a rájuk adott válaszok is megtekinthetők időben visszafelé haladva. A beviteli mező alatti ellenőrző kód nem a felhasználók idegesítésére, hanem a biztonság megőrzésére szolgálnak: kiszűrik a robotokat, s ezáltal elkerülhetjük, hogy számítógépek által generált szövegek jelenjenek meg a felületen.

Ajánlók

15 könyvajánlót (10 a felnőtteknek, 5 a gyerekeknek) és 10-10 hangosköny ajánlót, filmajánlót, valamint zenei ajánlót rejtenek. Hetente kétszer frissítjük őket, erről a hírekből mindig értesülhetnek. Minden kedden és pénteken két új felnőtteknek szóló könyvajánlót, két filmajánlót és két zenei ajánlót olvashatnak, valamint egy gyerekeknek szóló könyvajánlót és egy hangoskönyv ajánlót. Az új ajánlások mindig elől találhatók, s ahogy megint újabbak kerülnek fel, egyre lejjebb csúsznak. Mivel számuk állandó, ezért egy idő után eltűnnek erről az oldalról, és átkerülnek az Ajánló archívumba, ahol az összeset megtekintheti, és kereshet is közöttük. Ezen kívül minden könyvet, hangoskönyvet, filmet és zenét értékelhet regisztráció nélkül.

Ajánló archívum

Minden típusnál egy egyszerű keresőfelületet talál, amelynek segítségével a könyvajánlók, hangoskönyv ajánlók, filmajánlók és zenei ajánlók között kereshet. Mindegyiknek külön keresőfelülete van, de nagyon hasonlítanak egymásra. Mindegyikben egy beviteli mezőben kell megadni a keresendő kifejezést, majd be kell állítani, hogy miben keressen: a címben, az ajánló szövegében, szerzők (könyvek és hangoskönyvek esetében) vagy előadók (zenei ajánlók) között.  Be kell jelölni a kis négyzetet az előtt, amiben keresni akarunk (egy vagy több is bejelölhető egyszerre). Ha gyermekkönyvre szeretne keresni, akkor a megfelelő választónégyzetet is be kell jelölni. Zenei ajánlók esetében műfaj alapján is lehet keresni, a műfajt egy legördülő listából kell kiválasztani. Mind a négy mini-kereső alatt található egy link (könyvek esetében kettő is - gyermekkönyv és felnőtt könyv), amelyre kattintva megtekintheti az összes eddig megjelent ajánló listáját egy táblázatban. A táblázatban időrendben szerepelnek az ajánlók (legfrissebb legfelül), de ha a fejlécben található valamelyik megnevezésre kattint (cím, ajánló, szerző, előadó), akkor az lesz az új rendezési szempont, s a táblázat újrarajzolódik cím, szerző, ajánló, előadó szerint, amelyiket választotta. Így böngészhet az ajánlók között, s ha az egyiket el szeretné olvasni, akkor elég az utolsó oszlopban lévő Megtekint linkre kattintania, s már meg is jelenik.

Eseménynaptár archívum

Itt egy egyszerű keresőfelületet talál, amelynek segítségével az eseménynaptárban kereshet: minden feltöltött adatra, a már  elmúlt, a jelenleg aktuális és a jövőbeni rendezvényekre egyaránt. Kereshet rendezvényre, időpontra vagy -intervallumra, valamint helyszínre egyaránt, sőt egyszerre mindegyikre is. Ha időhatárt akar meghatározni, akkor nem elég a dátumokat beállítani, a Dátum szűkítése felirat előtti kis négyzetet is be kell jelölni. Ha nem állít be dátumot, akkor a teljes adatbázisban kereshet. Ugyanez a helyzet a helyszínnel is. Ha csak egy helyszín érdekli, akkor a legördülő listából válassza ki.

Keresés a honlapon

Ezt a menüt akkor érdemes használni, ha nem találja az információt, amit keres. Egyszerűen beírja a keresendő kifejezést, és a keresésre kattint, vagy Entert nyom. Mivel egy Google keresőmotor működik a kereső mögött, ne lepődjön meg, ha a Google-ból ismert találati listát fog kapni. És természetesen a Google-ban használatos szintaktika érvényes (pl. "" használata, ha csak azok a találatok érdekelnek, amelyekben a keresendő szavak közvetlenül egymás mellett vannak).

Keresés a katalógusban

Gyorskeresésre alkalmas. Csak szerzőre és címre, vagy egyszerre mindkettőre lehet keresni a segítségével. A keresendő szavakban, ill. nevekben a szokásos helyettesítő karakterek (egy betű helyettesítése "?", több betű helyettesítése"*") használhatók, a kis- és nagybetűk között nincs különbség. A keresés végrehajtódik, ha a Keresés gombra kattint, vagy leüti az Enter billentyűt. Ha ezt a gyorskeresési funkciót használja, az eredmény (találati lista) nem új lapon jelenik meg, tehát, ha újra a honlapra szeretne navigálni, akkor vissza kell lépnie a böngészőjének fejlécén található nyíl segítségével. Amennyiben részletesebb keresést szeretne, vagy külön lapon óhajtja látni a katalógust, akkor válassza a felső menüsor Online katalógus menüjének Belépés a katalógusba pontját.

Könyvtárunk

Ebbe a menübe gyűjtöttük össze az intézményre vonatkozó információkat. Így a Nyitva tartás menüpontra kattintva külön-külön tanulmányozhatja a könyvtár részlegeinek nyitva tartartását, az Elérhetőségek menüpont alatt megtalálja az összes telefonszámot, a honlap címét, az adószámot, a központi könyvtár címét, fax-számát, e-mail címét és a megközelítés módjait egy interaktív térképpel együtt. A Mit hol talál? menüpont a központi könyvtár két szintjének alaprajzát rejti, a Dolgozóink menüpont alatt pedig a kollégák szolgálati helyét, fényképét, önéletrajzát, munkahelyi telefonszámát és e-mail címét találja. A Névadónk menüpont alatt Dr. Kovács Pálról olvashatnak, A könyvtár története menüpont pedig nyilvánvalóan az intézmény történetét tartalmazza. A Díjtételek menüpontban tájékozódhat a könyvtár szolgáltatásainak áráról: beiratkozási díj, késedelmi díj, elveszett olvasójegy pótlása, valamint a fénymásolás és a nyomtatás ára (minden más ingyenes). Ebben a menüben találja a könyvtár használati és internethasználati szabályzatát, valamint az alapdokumentumokat: küldetésnyilatkozat, minőségpolitikai nyilatkozat, alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ).

Gyűjtemények

Ebbe a menübe gyűjtöttük össze a könyvtár különgyűjteményeire vonatkozó információkat, így külön-külün menüpontból érheti el a gyermekkönyvtár, a médiatár, a helyismereti gyűjtemény és a Milkovich-Zámory gyűjteményre vonatkozó adatokat és a használatukra vonatkozó szabályokat.

Szolgáltatások

Ebbe a menübe gyűjtöttük össze a könyvtár szolgáltatásaira vonatkozó információkat: itt tájékozódhat arról, hogy mely szolgáltatásokat lehet igénybe venni beiratkozás nélkül, ill. beiratkozást követően, mely szolgáltatások ingyenesek (majdnem mind) és melyek térítésesek, ill. mily módon vehetők igénybe.

Adatbázisok

Ebből a menüből érheti el saját építésű internetes adatbázisainkat (évfordulónaptár, nevezetes napok), valamint tájékozódhat a könyvtárban elérhető speciális adatbázisokról (EBSCO, NAVA, OSZKDK).
A győri évfordulónaptár táblázat formájában időrendben közli az aktuális év évfordulóit. A Szövegrészlet beviteli mezőbe írt kereső kifejezés segítségével kereshet a táblázatban, ha nincs kedve végigböngészni, s külön leválogathatja az 5, 10, 25 50 és 100 éves évfordulókat is, ha bejelöli a megfelelő rádiógombot, majd a Keres gombra kattint, vagy megnyomja az Enter billentyűt. Az eredmény egy új táblázatban jelenik meg.
A nevezetes napok szintén táblázat formájában januártól decemberig közli a nevezetes napokat, s szintén lehetőség van keresésre, ha a Szövegrészlet beviteli mezőbe beírja a keresendő kifejezést, majd a Keres gombra kattint, vagy Entert nyom. Az eredmény itt is egy új táblázatban jelenik meg. Külön leválogathatja egy-egy hónapra is a nevezetes napokat, ha a megfelelő hónapot kiválasztja egy legördülő listából, majd a Keres gombot vagy az Entert használja. Az eredmény egy új táblázatban jelenik meg.
Az EBSCO világszerte ismert kiadók folyóiratait teszi elérhetővé az Interneten angol nyelvű adatbázisai révén. Ezeket az adatbázisokat otthonról nem lehet elérni, ezért ha tanulmányaihoz, munkájához vagy kutatásihoz külföldi folyóirat-cikkekre van szükség, keresse fel a központi könyvtárat, s megkapja. Az adatbázisokról és használatukról tájékozódhat ebben a menüpontban.
A NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum -, az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti és szolgáltatja. Otthonról csak korlátozottan használható, ezért ha a teljes adatbázishoz hozzá akar férni, keresse fel központi könyvtárunkat. Az adatbázis tartalmáról és használatáról tájékozódhat ebben a menüpontban.
Az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtára egy virtuális könyvtár, melyből a kiszemelt olvasnivalót akár egy kattintással, rögtön kezdhetjük is olvasni. Otthoni használata korlátozott, ezért ha a szerzői jogvédelem alá eső könyvet talál, melyet nem tud megjeleníteni, jöjjön be hozzánk, s nálunk megteheti egy zárt láncú hálózaton keresztül. Az adatbázisról és használatáról olvashat ebben a menüpontban.

Fiókkönyvtárak

Ebben a menüben fiókkönyvtáraink (Gyárváros, Marcalváros, Ménfőcsanak, Szabadhegy, Szentiván, Sziget) vonatkozó információkat gyűjtöttük össze, Minden fiókkönyvtárról megtalálja az elérhetőségeit, a megközelítés módjait egy interaktív térképpel, a fiókkönyvtáros nevét, a nyitva tarás idejét, a szolgáltatásokat, az állományra vonatkozó alapadatokat és a könyvtárba járó folyóiratokat.

Közművelődés

Ebben a menüben közművelődési részlegeinkre vonatkozó információkat gyűjtöttük össze. Minden közművelődési részlegről megtalálja az elérhetőségeit, a megközelítés módjait, az ott dolgozó kollégák nevét, a nyitva tarás idejét, a programkínálatot és az állandó közösségeket.

Online katalógus

Ebben a menüben az online katalógussal kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze. A Belépés az online katalógusba gombra kattintva egy új lapon elérheti a katalógust, a Használati útmutató pedig segít a katalógus használatában. Ha nem talál könyvtárunkban egy dokumentumot, akkor a Győri nyilvános könyvtárak katalógusai vagy a Kisalföldi katalógus menüpont segítségével megnézheti, hogy valamelyik győri vagy megyei könyvtárban megvan-e.

RSS-ek

Kétféle RSS-csatornát találhatnak a honlapon, a menüsor alatt: hírcsatorna RSS és gyarapodási RSS. A hírcsatorna RSS Hírek néven a mindenkori új híreket és ajánlókat viszi el Önhöz anélkül, hogy fel kellene keresnie a honlapunkat minden nap. A gyarapodási RSS-ek Új Könyvek, Új hangoskönyvek, Új CD-k és Új DVD-k néven pedig ugyanezt teszik a legújabb dokumentumokkal. Mindehhez mindössze fel kell iratkoznia (ingyenesen elő kell fizetnie) az Önt érdeklő RSS-csatornára (akár mindegyikre is).
Az RSS-csatornák mindig a legújabb adatokat (híreket, ajánlókat, dokumentumokat) tartalmazzák. A hírekben lévő linkekre kattintva elolvashatja a hírekhez tartozó oldalakat, vagy a legújabb könyv-, hangoskönyv-, film- és zenei ajánlókat. Az új dokumentumokat (könyv, hangoskönyv, cd, dvd) tartalmazó RSS-csatornák egyes tételeire kattintva a könyvtár online katalógusába érkezik, ahol megtekintheti, hogy az adott dokumentum melyik részlegbe (központi könyvtár felnőtt olvasószolgálat, gyermekkönyvtár, fiókkönyvtárak) került, ill, hozzáférhető-e vagy már ki van kölcsönözve.

Facebook

Amennyiben csatlakozni szeretne facebook-oldalunkhoz, nincs más dolga, mint a Facebook gombra kattintani, ha éppen fenn van a Facebook-on. Ha nincs, akkor először kattintson a Facebook logójára (),  jelentkezzen be, és utána kattintson a Facebook gombra.

Megosztás a Facebook-on

A honlap oldalainak alján találhatók a megosztási lehetőségek. Ha éppen fenn van a Facebook-on, akkor nincs más dolga, mint rákattintani a Facebook gombra és jóváhagyni a megosztást a jobb alsó sarokban található Share gombbal. Amennyiben éppen nem tartózkodik fenn a közösségi oldalon, akkor természetesen előbb be kell lépnie. Ehhez is elég, ha a logóra kattint.

Használati statisztika

A weboldalán alján, az impresszumban található linkre kattintva előjön a Webalizer program által készített használati statisztika, mely egy évre visszamenőleg mutatja, hogy honlapunkat mennyien használták. Sajnos a program angol nyelvű. Angolul nem beszélők számára az alábbi linken található segítség a statisztika értelmezéséhez: http://weblabor.hu/forumok/temak/5116.

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont