• facebook_logo

Dr. Kovács Pál életrajza

Dr. Kovács PálDr. Kovács Pál (Dég, 1808. július 1. – Győr, 1886. augusztus 13.)orvos, író, drámaíró, publicista, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az első magyarországi homeopata orvosok egyike volt. Irodalmi munkáival, elbeszéléseivel, novelláival és színpadi műveivel az 1830-as–1840-es évek polgárias szellemű magyar irodalmának jeles alakjai közé tartozott. Egy életen át tartó művelődésszervezői tevékenységével jelentős szerepet játszott Győr haladó szellemiségű és pezsgő kulturális életének kialakulásában.

A Pápai Református Főiskolát és Theológiai Akadémiát 1816 és 1824 között végezte el, majd Pozsonyban németül tanult. 1827-től Pesten orvosi tanulmányokat folytatott. Már pozsonyi időszakában elkötelezte magát az irodalom mellett, vígjátékokat, drámákat, regéket, elbeszéléseket írt egész élete során. Orvosdoktori értekezését A nevendék nőnem címen írta 1833-ban. Az MTA levelező tagjává választották. 1835-ben telepedett le Győrben. Még ebben az évben Kálóczy Lajossal és Zmeskál Sándorral megalapították a Győri Olvasó Egyletet. A Kisfaludy Társaság tagjává választották. 1845-ben egyik alapító kezdeményezője volt a Győri Magyar Színházegyletnek. Az 1847. január 2-án megjelent Hazánk c. lap szerkesztője lett.

1849 után a Győri Közlönyben és a Hölgyfutárban jelentek meg írásai. 1862–1867-ben elnöke volt a Győri Ének- és Zeneegyletnek. 1881-ben Karika Antal orvoskollégájával írói és művészeti kört létesített, elnöke volt a felújított színházpártoló egyesületnek, annak 1885-ös feloszlatásáig. Tagja volt a város törvényhatósági bizottságának, a tanítóképző igazgatótanácsának, a polgári leányiskola gondnokságának. Egy ideig elnöke volt a győri szabadelvű pártnak is. Halálával az Aurora-kör utolsó tagja távozott az élők sorából.

A belvárosi temető felszámolása után hamvait a köztemető díszsírhelyére vitték át. Az utcát ahol lakott, 1908-ban róla nevezték el, lakóházára emléktáblát helyezett el Győr város közönsége. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat győri szabadegyetemét 1962–77 között szintén róla nevezték el. 1991 óta nevét viseli a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat közmuvelodési díja. 2013. január 1-jétől Győrben a könyvtár - Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér – névadója.

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont