• facebook_logo

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér
online katalógushasználati útmutatója

Az online katalógus elérhető a könyvtár honlapján: www.gyorikonyvtar.hu

Online katalógus

A könyvtári anyagban való tájékozódás történhet a katalógusban való böngészéssel vagy kereséssel és gyorskereséssel.

Böngészés

A Böngészés feliratú gombbal érhető el. Ezt a keresési módot akkor használjuk, ha nem ismerjük pontosan a keresendő anyag tulajdonságait, csak közelítő információkkal rendelkezünk. Ekkor ugyanis nem pontos egyezést keres a program, hanem a keresési kifejezéshez legközelebb álló találatot listázza ki.
Különféle szempontok szerint lehet a böngészést végezni, a beírt karaktersorra ugorva indítani.

Böngészés

A megjelenő listában lehet lapozni, a megfelelő kifejezésre kattintva a hozzátartozó találatokat megnézni.
A böngészési lista elemeit a Keresőűrlaprajelre kattintva be lehet emelni a keresőűrlapba.

Keresés

A Keresés feliratú gombra kattintva érhető el. Itt ki kell választani, hogy a kiadvány mely tulajdonsága alapján akarunk keresni, meg kell adni a keresendő kifejezést, valamint több feltétel esetén a köztük lévő kapcsolatot. A keresőűrlapon az alapértelmezésben megjelenő mezőcímkék cserélhetők a lefelé mutató nyílra kattintva.

Keresés

Csonkolás, maszkolás

A keresendő feltétel jobbról és balról is csonkolható (jele: *). A csonkolás bármennyi karaktert helyettesít és minimum 3 karakter beírása után lehet (pl. muh* ). A maszkolás (jele: ?), egy karaktert helyettesít. Például:

Maszkolás

Kereséskor a kis- és nagybetű egyenértékű, ugyanúgy, ahogy a hosszú és rövid ékezetek is (pl. Malmö és Malmő ugyanannyi találatot ad, de Malmo már nem). A feltételek között használhatók a szokásos éS, VAGY, NEM logikai műveletek.

Az egy oldalon megjelenő találatok száma beállítható.

TAlálatok száma

A Keresés gombra kattintva indítható a katalógusban való keresés, a Törlés gombra kattintva az űrlapra beírt keresőfeltételek törölhetők.

Korábbi keresések

A „Korábbi keresések” ablakban megjelennek számozva a találatot eredményezett előző keresések. (Használat nélkül 30 perc után „elfelejti” a program.)

Korábbi keresések

Amennyiben egy keresést újra el akarunk végezni, esetleg bővíteni/szűkíteni akarjuk, kattintsunk rá – ekkor visszaírja a program a keresőűrlapra.

Gyorskeresés

Gyorskeresést érdemes használni, ha nem szükséges részletes keresés. Csonkolni, maszkolni itt is lehet, a címhez több szót is be lehet írni, ezek kapcsolatát a program „éS”-ként értelmezi.

Találatok megjelenítése

A találatok linkként működnek. A keresés eredményeként megjelenő tételek részletesebb leírása megnézhető, ha rákattintunk a címre. Alapértelmezésben címkézett formátumban jelenik meg a mű bibliográfiai leírása, de választható MARC formátum is. Az „állományadatok” táblázatban látni lehet, hogy hány példány van az adott műből a könyvtárban és azoknak mi a kölcsönzési státusza.

Oldalak közötti mozgás

 • Vissza- egy oldal vissza
 • Előre- egy oldal előre
 • Lista- listára kattintva

Tételek kijelölése /kijelölés törlése exporthoz /halmazművelethez

A találatok része vagy egésze exportálható illetve elmenthető további halmazműveletekhez. : A kijelölés történhet:
 • Egyenként- egyenként, a cím előtti kockába kattintva
 • Egy oldal- egy oldalnyi találat kijelölése
 • összes- összes találat kijelölése
 • Kijelölés vége- egy oldalnyi találat kijelölésének megszüntetése
 • Kijelölés vége- összes találat kijelölésének megszüntetése
 • találatok mentése- kijelölt találatok mentése halmazművelethez

Export

A kijelölt tételeket lehet exportálni más adatbázisba töltés céljából (MARC formátum) vagy szöveges formátumban, a „Kijelölt rekordok exportja” gombra kattintva. Lehetőségek:

Formátum szerint

 • Olvasható
 • MARC (könyvtári alkalmazásban használatos)

Az olvasható formátumba lehet

 • Rekordformátum: Egyszerű/Részletes (megfelel a megjelenítéskor látottnak)
 • Fájlformátum: Nyomtatható (PDF) / RTF / Szöveges
 • Karakterkódolás: ISO- 8859-2 / ISO-8859-1 / UTF-8 / CP852
 • Mentés: levélben elküldeni / fájlba menteni

Halmazok

Halmazt csak akkor képezhetünk, ha kijelöltünk tételeket a találati listában. A halmazoknak lehet nevet adni, ezeket egymással kombinálni, a halmazokból is tételeket kijelölni.
Lehetőségek:

 • Új halmaz (nevet megadva új halmazt lehet létrehozni, amíg nincs más halmaz megadva, a keresések eredménye a kijelölt utolsóba tárolódik)
 • Halmaz átnevezése (meglevő név változtatása)
 • Aktuális halmaz váltása (halmazok közötti mozgás)
 • Halmazműveletek (két halmaz közötti művelet – egyesítés, metszet, különbség - eredményeképpen létrehozható egy harmadik)
 • Halmaz törlése (egyenként törölhetők a létrejött halmazok – ha befejeztük a keresést, célszerű törölni)

Jelszavas funkciók – Saját OPAC

Itt megnézheti saját adatait, kölcsönzéseit, hosszabbítást kérhet, előjegyzést vehet fel és üzenetet küldhet a könyvtárosnak. A funkciók eléréséhez azonosítóval (kölcsönzőjegy vonalkódja) és jelszóval kell bejelentkezni a lap jobb felső részében található „Olvasói belépés” részen. Alapesetben a vonalkód és a jelszó azonos, az utóbbit ön megváltoztathatja. Ha elfelejtette a jelszót, kérje a könyvtárosok segítségét!

Személyes adatok: Ellenőrizhető a személyes adatok helyessége, a beiratkozás érvényessége. A jelszó módosítására is itt van lehetőség.

Kölcsönzések: Itt megnézheti a kölcsönzött példányait, tartozását.  A „Hosszabbítás” linkre kattintva meghosszabbíthatja adott példány kölcsönzését a lejárat előtt 3 nappal.

Előjegyzések: A meglévő előjegyzések listája nézhető meg. Ellenőrizhető az előjegyzett mű címe/példánya, az előjegyzés és előjegyzés lejártának dátuma és az, hogy hányadik az előjegyzési listán (vagyis hány előjegyzés van még előtte az adott műre).
Előjegyzés 3 módon lehet:

 • Mű címre (Műazonosító cím), ha az adott mű valamennyi kiadása és valamennyi példánya egy lelőhelyen szerepel  (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér).
 • Kiadásra (Címre), azaz egy mű egy adott kiadására, ha annak a kiadásnak – 2005-ös - az összes példánya egy lelőhelyen, tehát a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben szerepel, vagy ha önnek csak egy adott kiadás jó (pl. egyetemi tanulmányokhoz szakkönyv).
 • Példányra, ha a keresett mű egy adott kiadásának fiókkönyvtári előfordulása is van, s önnek csak a központi példányokra (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér) van szüksége.

Kereséskor, böngészéskor megjelennek az adott mű példányai.

Példány-
azonosító
Raktári jelzet
Lelőhely
Besorolás
Státusz
Kölcsönzés lejárta
00016452 H 74 Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár kölcsönözhető kölcsönözve 2008.01.16.
376641 H 74 GEVK szentiváni fiókkönyvtára kölcsönözhető hozzáférhető --

FONTOS: öN CSAK A GALGóCZI ERZSéBET VáROSI KöNYVTáR, AZAZ A KöZPONTI KöNYVTáR PéLDáNYAIT JEGYEZZE ELŐ! AZ „ELŐJEGYZéS” GOMBRA KATTINTáST KöVETŐEN A FENTI PéLDáBAN öNNEK A 00016452-ES PéLDáNYSZáMÚ DOKUMENTUMOT KELL ELŐJEGYEZNI! (A fiókkönyvtárakban később lesz gépi kölcsönzés, de az ottani dokumentumok is hozzáférhetőek a katalógusban. Ha fiókkönyvtári dokumentumra van szüksége, kérje a könyvtárosok segítségét!)

2 db médiatári dokumentumot, 10 db könyvet és 4 db kölcsönözhető folyóiratot lehet egyszerre előjegyezni. Az előjegyzés érvényessége 12 hét. Hozzáférhető dokumentumra nem lehet előjegyzést felvenni! Amennyiben lejárt kölcsönzése van, előjegyzést nem tud felvenni! Előjegyzést megszüntetni csak a könyvtáros tud, kérjük jelezze ilyen szándékát  OPAC üzenet formájában, telefonon vagy személyesen!

Üzenetek: Üzenetet küldhet a könyvtárosnak és a könyvtáros válaszát is itt nézheti meg. Több téma nyitható, egy-egy téma összes hozzászólása egyben látszódik. Jellemző használata ennek a funkciónak: információk a könyvtár működésével kapcsolatban, új művek igénylése.

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont