• facebook_logo

Zeneajánló

Ősze Mária ajánlata

Crossover: Budapest Bár - Klezmer

borító

A Budapest Bár zenekar Farkas Róbert kezdeményezésére 2007-ben egyetlen lemez elkészítésére állt össze. A bemutatkozás óriási sikert aratott, a zenekar napjainkig számos albumot adott ki, és koncertjeiket is mindig telt ház előtt tartják. A Budapest Bár feldolgozásaiban eltűnnek a zenei határok, összemosódnak a zenei műfajok. Jól megfér egymás mellett a cigányzene, a klezmer, a kuplé, az operett, a táncdal, a jazz, az amerikai és a latin dallamok. Megbolondítva mindez a magyar zenei élet legjelesebb énekeseivel.

2015-ben megjelent Klezmer című albumukkal a kelet-európai jiddis hangszeres tánczene irányába nyitottak. A klezmer kifejezés úgy fordítható: „az ember átlényegül énekké”. Maga a klezmer kifejezés egy régi, arámi eredetű héber szóból ered, amelyet a hangszer és a hangszeres zenész megnevezésére egyaránt használtak.

Az albumon énekesként közreműködik Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő, Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, valamint Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora. A klezmer dalok és instrumentális zeneszámok mellett a legendás Hegedűs a háztetőn című musicalből ismert Bordal is elhangzik az albumon, továbbá a CD-n szerepel egy spanyol eredetű szefárd (Adio Querida) dal, és egy mókás énekszám a vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech).

Tracklist:
01. Misirlou
02. Egy ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) – ének Bangó Margit
03. Odessa Bulgarish / A Nakht in Gan Eydn / Hassid
04. Adio Querida – ének Fekete László
05. Memory of Shoa – cimbalom Farkas Mihály
06. Der Rebbe Elimelech – ének Fekete László
07. Zemer Atik / Dancing with the Rabbi
08. Lu Y`hi / Zali, Zali – harmonika Ökrös Károly
09. Bordal – ének Mező Misi
10. Havah Nagilah – ének Bangó Margit
11. Szól a kakas már – brácsa Farkas Róbert

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-19

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Galambos Krisztina ajánlata

Alternatív zene: Vad Fruttik - Tudom milyen

borító

A zenekar 1996-ban alakult meg Várpalotán, de országosan 2005-től vált ismertté. Hivatalosan alternatív rockzenekar, valójában sokféle stílus keveredik a zenéjükben. Első nagylemezük 2006-ban jelent meg Rózsikámnak digitálisan címmel. Az album rendkívül népszerű lett, első videoklipjüket a Nekem senkim sincsen című dalból készítették. Ekkoriban alakult ki a zenekar végleges felállása, a tagok: Likó Marcell (ének, gitár); Kerekes Gergely (gitár); Hock Zoltán (basszusgitár); Hock Attila (dob); Győrffy Gyula (billentyűs hangszerek).

„Több számuk is volt, melyek a rádiónak köszönhetően egész komoly népszerűségre tettek szert, majd egy idő után már szinte orrba-szájba játszotta őket sok más egyéb adó is, aminek köszönhetően elmondható, hogy több dalukból is konkrét sláger lett.” – olvashattuk még 2009-ben a Lángoló Gitárokon. A zenekarnak évről évre nagyobb a rajongótábora, rendszeres résztvevői a kisebb-nagyobb fesztiváloknak.

A Tudom milyen az ötödik albumuk. A dalokat Kerekes Gergely és Likó Marcell közösen írta, a dalszövegekért most is, mint mindig Likó Marci a felelős. A mondanivalót, mellyel olykor szét akarja marcangolni a lelkünket, saját élményei ihletik. Zenéjüket sokan depressziósnak tartják, de egyszerűen csak arról van szó, hogy könnyebb, ha ki merjük mondani, hogy nehéz. „Pillanatnyi benyomásokból építkezünk, a „nincs idő semmire”-életérzést kommentáljuk az új szerzeményekben. Az előző album (Darabok) sokkal kísérletibb volt, töredezettebb, ez most más, kompaktabb, egyből arcba vág. De minek erről többet beszélni, úgyis minden a dalokban van a legpontosabban benne, meg kell őket hallgatni.” – nyilatkozta Likó Marcell.

Tracklist:
01. Utolsó adás
02. Majom majom
03. Gabi
04. Részeg király
05. Mi lenne jó
06. Tudom Milyen
07. Gyújtsd fel!
08. Túl kemény
09. Hold
10. Repülni roncsokat

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-12

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Rock: Bryan Adams - 18 til I Die

borító

A 18 til I Die Bryan Adams hetedik stúdióalbuma 1996-ból, mely 14 vadonatúj dalt tartalmaz. A kanadai zenész soft rock CD-je mind hazájában, mind az Egyesült Királyságban hatalmas sikert aratott. A felvételeket különböző helyszíneken rögzítették, ideértve Jamaicát és Franciaországot is. Az albumot Bryan Adams egy 18 hónapos világ körüli turnén mutatta be.

A Have You Ever Really Loved a Woman? című dal volt az első, mely kislemezként megjelent, majd ezt követte a The Only Thing That Looks Good on Me Is You, a Let`s Make a Night to Remember, a Star és végül a címadó 18 til I Die. Nem túl gyakori, hogy albumról 5 kislemezdalt is kiadnak, ez is jelzi a lemez sikerét. Az Egyesült Államokban még az I`ll Always Be Right There is megjelent. A CD több mint 3 millió példányban kelt el, a koncertturné legemlékezetesebb állomása pedig a Wembley Stadionban volt, ahol több mint 70000-en hallgatták.

Bryan Adams a nyolcvanas évek eleje óta van a pályán. 14 stúdióalbumot, 5 koncertlemezt és öt válogatást készített.

Tracklist:
01. The Only Thing That Looks Good on Me Is You
02. Do to You
03. Let`s Make a Night to Remember
04. 18 til I Die
05. Star
06. (I Wanna Be) Your Underwear
07. We`re Gonna Win
08. I Think About You
09. I`ll Always Be Right There
10. It Ain`t a Party If You Can`t Come `Round
11. Black Pearl
12. You`re Still Beautiful to Me
13. Have You Ever Really Loved a Woman?
14. Hey Elvis (Japanese Bonus Track)

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-05

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Country: Alan Jackson - 16 Biggest Hits

borító

A 16 Biggest Hits Alan Jackson amerikai countryzenész hatodik válogatásalbuma 2007-ből. Egy sorozat részeként jelent meg, melynek olyan előadói best of-ok a tagjai, mint például egy Roy Orbison-, egy Willie Nelson-, egy Johnny Cash-, vagy egy Alabama-válogatás. 16 slágert tartalmaz a zenész repertoárjából, pályafutásának legsikeresebb dalait, mint pl. az 1994-es Chattahoochee, amely az év legjobb country-dala lett. Az album a 22. helyet foglalja el a Billboard legjobb country-albumai 200-as listáján, ami nem véletlen. És az sem, hogy Alan Jackson a 70-es évek óta a mai napig zenél.

Alan Eugene Jackson (1958-) honky tonk és country zenét játszik, és számos saját szerzeményt ad elő. Pályafutása során 12 stúdióalbumot és számos összeállítást adott ki, mindet az Arista Nashville kiadónál. Több mint 50 kislemeze került a Top 30-ba a Billboard country-listáin, közülük 25 az első helyet is elérte. Jackson számos díj kitüntetettje: American Music Award for Favorite Country Album (A Lot About Livin` (And a Little `bout Love), 1994); Favorite Country Single (Chattahoochee, 1994); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (1995); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (2002); Grammy Award for Best Country Song (Where Were You (When the World Stopped Turning), 2002); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (2003); Grammy Award for Best Country Collaboration with Vocals (Zac Brown Band, 2010).

Pályafutása során eddig 16 stúdióalbumot, 12 válogatás-albumot, és 1-1 koncert- ill. tribute-albumot készített. Megkerülhetetlen életműve mind a tradicionális, mind az új country-zene történetében. Mindkét irányzatból találhatunk felvételeket a CD-n, melyek közül a slágerlisták élén is megfordult például a Midnight in Montgomery, a Don`t Rock the Jukebox, a Who`s Cheatin` Who vagy a Summertime Blues. Ajánljuk a country szerelmeseinek, Alan Jackson-rajongóknak, ill. mindenkinek, aki egy album segítségével szeretne megismerkedni a tradicionális és a modern countryzenével.

Tracklist:
01. Chattahoochee
02. Gone Country
03. It Must Be Love
04. Midnight In Montgomery
05. Chasin` That Neon Rainbow
06. Don`t Rock The Jukebox
07. Mercury Blues
08. Here In The Real World
09. Pop A Top
10. That`d Be Alright
11. I Don`t Even Know Your Name
12. Gone Crazy
13. I`ll Go On Loving You
14. Little Man
15. Who`s Cheatin` Who
16. Summertime Blues

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-28

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Ősze Mária ajánlata

Klasszikus: Rolando Villazón - Mozart - Concert Arias

borító

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) számos olyan operát komponált (Szöktetés a szerájból, Don Giovanni, A varázsfuvola, stb.), amelyeket folyamatosan műsoron tartanak mind a nagy operaházak, mind a kisebb társulatok. Ezen operák áriái tartoznak Mozart leghíresebb szerzeményei közé, amelyek számos operaénekes és operaénekesnő lemezein meghallgathatók.

Kevésbé ismertek azonban a nagyközönség előtt azok az áriái, amelyeket vagy olyan operái számára komponált, amelyeket végül sohasem fejezett be, vagy más jelentős zeneszerzők zenedrámáiba illesztettek bele, hogy ezekben az énekesek még jobban megmutathassák tehetségüket, vagy épp azok az ún. koncertáriák, amelyek teljesen önálló művek, sok esetben egy konkrét énekes képességeinek megfelelően íródtak.

Rolando Villazón, a 21. század egyik legjelentősebb tenorja épp a Don Giovanni és a Cosi fan tutte partitúráit kereste egy müncheni boltban, amikor kezébe akadt egy Mozart tenor hangra komponált, kevésbé ismert áriáit tartalmazó kotta. Rögtön arra gondolt, hogy ezekből mindenképpen össze kellene állítani egy albumot. 2011-ben kérdezte meg Antonio Pappanot, hogy lenne-e kedve vele ezt a felvételt elkészíteni. Végül az album 2014-ben jelent meg a Deutsche Grammophon kiadásában.

10 olyan áriát énekelt fel Villazon a CD-re, amelyek egyrészt átölelik Mozart teljes pályafutását, másrészt ezek alapján az is kiderül, hogy Mozart mennyire különböző áriákat komponált élete folyamán: komikus, tragikus, magasztos zenedarabok egyaránt elhangzanak Villazón nagyszerű interpretálásában.

Mind a három, kevésbé ismert áriatípus szerepel a lemezen, amelyek között egyaránt megtalálható: Mozart első énekhangra komponált műve (Va`, dal furor portata), amelyet londoni tartózkodásuk során mindössze 9 évesen írt, valamint a salzburgi érsek számára 10 évesen írt dicshimnusz Or che il dover címmel. A Niccoló Piccini L`astratto, ovvero Il giocator fortunato című operájának salzburgi előadásához 1775-ben és 1776-ban komponált áriák (Con ossequio, con rispetto, Clarice cara mia sposa) mellett Johann Adolf Hasse Artaserse című operájához írt Se al labbro mio non credi kezdetű áriáját szintén rögzítették ezen a lemezen.

Mozart 1777-ben hallotta a mannheimi opera sztárját, a német tenorista Anton Raaffot (1714-1797), aki óriási hatással volt rá. Számára komponálta a Se al labbro mio non credi című áriát azzal a céllal, hogy lenyűgözze vele az énekest. Néhány évvel később Idomeneo című operájának címszerepét is Raaffnak írta Mozart. Villazón szerint ennek az áriának Mozart legismertebb áriái között lenne a helye. A legkésőbb, 1783-ban írt ária a lemezen az egyetlen német nyelvű mű, Müsst ich auch durch tausend Drachen címmel, amely egy végül Goldoni Két úr szolgája című komédiája alapján írandó, de végül el nem készülő Mozart operából származik. A karmester ezen a lemezen énekesként is debütál, a Clarice cara mia sposa című kettősben ő énekli a rövid basszus szólamot.

Rolando Villazón számára élvezetes, egyben felfedező utazás volt ezekkel az áriákkal foglalkozni, ahogy elmondta: „számomra ez egy teljesen új Mozart volt, egészen más, amikor az ember a Don Giovanniból énekli az Il mio tesoro kezdetű áriát, amelyet oly sok tenor oly sok karmester irányítása alatt lemezre vett már. Ezekben az önálló áriákban Mozart azonban arra kényszeríti a művészt, hogy emberként és önálló személyiségként jelenjen meg és interpretáljon, azt várja el az előadóktól, hogy mindent beleadjanak”.

Antonio Pappano a felkérést követően szinte azonnal lelkessé vált. Elárulta, hogy „ezek a művek a fiatal Mozart kompozíciói, nem azé a Mozarté, akit oly jól ismerünk. Ezeknek az önálló áriáknak saját karakterük van, energiával telítettek, amelyet az énekesnek és a zenekarnak is tűzzel és szenvedéllyel kell előadniuk.”

Ezekben az áriákban Rolando Villazónnak az érzelmek széles skáláját kellett megmutatnia, éppen ezért valamennyi remekművet másképp kellett megszólaltatnia. Villazón pedig nem az az énekes, aki ilyen kihívásoknak ne felelne meg, ismerve színészi és előadóművészi képességeit. A vidám, humorral átszőtt áriákban különösen brillírozott a mexikói tenor, lehetősége nyílt komikusi vénájának megmutatására is.

Villazón hét Mozart opera teljes felvételén vett részt, amelyek folyamatosan jelennek meg. Az album különlegessége, hogy a második CD-n Mozart két, Da Ponte-val közösen írt operájából hallgathatók meg részletek. A Cosi fan tutte és a Don Giovanni című operák nyitányai mellett olyan részletek szerepelnek természetesen, amelyekben Rolando Villazón is énekel. Például a Cosi fan tutte-ból az első három jelenet triói, vagy épp egy kvintett, továbbá a második felvonásból Ferrando áriája valamint Ferrando és Fiordiligi duettje. Közreműködik Miah Persson, Angela Brower, Adam Plachetka, Alessandro Corbelli, valamint a Vocalensemble Rastatt és a Chamber Orchestra of Europe, vezényel Yannick Nézet-Séguin. A Don Giovanni első felvonásából Donna Anna áriáját megelőző recitativo, majd az ária, egy kvintett és a Dalla sua pace kezdetű híres tenor ária hallgatható meg. Közreműködik Ildebrando D`Arcangelo, Diana Damrau, Joyce DiDonato, a Vocalensemble Rastatt és a Mahler Chamber Orchestra, vezényel Yannick Nézet-Séguin. A CD-n továbbá közreműködik a London Symphony Orchestra Antonio Pappano vezényletével.

Tracklist:
CD1:
01. Si mostra la sorte, K 209
02. Dove mai trovar quel ciglio K 430
03. Per pieta, non ricercate K 420
04. Va`, dal furor portata K 21
05. Misero! O sogno o son desto K 431
06. Aura che intorno spiri, K 431
07. Con ossequio, con rispetto K 210
08. Or che il dover, K 36
09. Tali e cotanti sono, K 36
10. Clarice cara mia sposa, K 256
11. Se al labbro mio non credi, K 295
12. Müsst ich auch durch tausend Drachen, K 435

CD2:
Cosi fan tutte:
01. Ouvertura
Atto primo:
02. N. 1 Terzetto La mia Dorabella capace non é
03. Recitativo Fuor la spada!
04. N. 2 Terzetto É la fede delle femmine
05. Recitativo Scioccherie di poeti!
06. N. 3 Terzetto: Una bella serenata
07. N. 6 Quintetto Sento, oh Dio, che questo piede
Atto secondo:
08. Recitativo In qual fiero contrasto
09. N. 27 Cavatina: Tradito, schernito dal perfido cor
10. N. 29 Duetto Fra gli amplessi in pochi istanti
Don Giovanni:
11. Ouvertura
Atto primo:
12. N. 2. Recitativo accompagnato e duetto Ma qual mai s`offre, oh dei! … Fuggi, crudele, fuggi!
13. N. 9 Quartetto Non ti fidar, o misera
14. Recitativo Come mai creder deggio
15. N. 10a Aria Dalla sua pace

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-21

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Szilvási Krisztián ajánlata

Hangszeres zene: Régi magyar zene gyöngyei

borító

Gróf Fáy István zongoraművész, zeneszerző, zenei író, a máltai lovagrend tagja a 19. századi főúri zenei mecenatúra egyik jellegzetes magyarországi képviselője volt. A 18. századi magyar rezidenciális zene fénykora után a 19. század első évtizedei szerényebb lehetőségeket biztosítottak művész és mecénása számára. A napóleoni háborúk után birtokaira visszavonult főnemesség soraiból gróf Fáy István életműve példázhatja a legszemléletesebben, milyen reális célokat tűzhetett maga elé egy művelt, zongoraművészként is elismert, színvonalasan író magyar főnemes. Gróf Fáy István évente három alkalommal, 4 napos zenei fesztivált rendezett: Abaúj vármegyei, fáji kastélyában 1830-35 között alkalmi zenekart szervezett, és Haydn, Mozart, Beethoven, Weber és mások műveiből „musikális akadémiákat” tartott.

1839-1840-ben ott volt a pozsonyi országgyűlésen, hallotta Liszt játékát, és a magyar zenei reformmozgalmak egyik legbuzgóbb propagátora lett. Cikkeket írt, kényes diplomáciai helyzetekben közvetített, Erkelnek zongorát adományozott; mindenütt ott volt, ahol a magyar zene ügyében valami hasznosat tehetett. A verbunkos zene kivirágzásának tanújaként a gyűjtés, megőrzés, közkinccsé tétel programját tette magáévá; már nem a főúri szalonok, hanem a polgári otthonok lehetőségeit szem előtt tartva, zongorára, 4 kézre dolgozta át a verbunkos zene legismertebb darabjait. Öt füzetből álló Régi magyar zene gyöngyei című kottasorozata 1857-61 között jelent meg, ebben – közreadóként és zeneszerzőként – Bihari, Lavotta, Csermák és a kor híres muzsikusainak művei mellett saját csárdásait, valamint a Rákóczi-indulót is feldolgozta. A Magyar Kultúra Kiadó CD-lemezén e legendás gyűjtemény legszebb darabjait szólaltatja meg Szőnyiné Szerző Katalin szövegének felhasználásával. A felvételen Schmidt Károly 1844-ben Pozsonyban készült hangszere hallható Horváth Anikó és Elek Szilvia előadásában.

Tracklist:
01. Fáy: Introductio – Lavota első szerelme (csárdás)
02. Csermák: Sarkantyús verbunk
03. Merk-Csermák: Allegro –Andante-Trio
04. Fáy-Csermák-Bunko-Martinovits: Andante – Adagio – Allegro – Allegro – Allegro
05. Bihari: Andande
06. Fáy-Csermák: Introduction – Andante – Trio – Allegro
07. Fáy-Kecskeméti: Ungarischer – Trio – Allegro
08. Fáy: Adagio – Andante – Ellen csárdás
09. Fáy: Rakotzi Marsch

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-07

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Eddig még senki nem készített értékelést. Legyen Ön az első!

Tolnai Gáborné ajánlata

Pop: Frank Sinatra - In the Wee Small Hours

borító

Egy Robert Dimery nevű úr 2006-ban könyvet adott ki 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) címmel. Ebben az 1955-2005 között megjelent nagylemezek közül válogatta ki a neki legjobban tetsző 1001 lemezt. Bár minden ilyen válogatás meglehetősen szubjektív, mégis alkalmat nyújt egy kis böngészésre. A sort Frank Sinatra 1955-ben megjelent albuma nyitja, az a lemez, amely valószínűleg az első konceptlemez volt: a lemezen hallható balladák mind egy közös téma körül forognak; a késő éjszaka az emberre rátörő elszigeteltség érzését és a szerelmi bánat hangulatát ábrázolják különböző formákban. Sinatra az ötletet 1946-tól tökéletesítette, s íme az eredmény. Sok-sok konceptalbum született ezután, évtizedekig tartotta magát az a vélemény, hogy egy igazán jó lemez koncepcionális. Nem úgy, mint manapság, mikor ez a felfogás olyan ritka, mint a fehér holló, és megpróbálnak egy slágerrel eladni CD-ket.

Amellett, hogy az In the Wee Small Hours az első konceptalbum, zeneileg is kiváló, a klasszikus pop képviselője annak minden erényével: dallamos, fülbemászó, táncra késztető, befogadható tömegek számára. S mindehhez párosul egy olyan hang, melyet – bár majdnem 20 éve halott – bármikor felismerünk, ha meghalljuk.

Frank Sinatra, születési nevén Francis Albert Sinatra többszörös Grammy- és Oscar-díjas, olasz származású amerikai popénekes és színész, akit az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatással bíró 20. századi zeneművésznek tartanak. Egyike a legkelendőbb előadóknak a világszerte több mint 150 millió példányszámban elkelt lemezeinek köszönhetően. Gyakran úgy emlegetik, hogy A Hang vagy az Öreg Kékszemű. Igazi pályafutását Harry James-szel és Tommy Dorsey-vel az 1930-as évek végén kezdte. Az 1940-es évek elején-közepén lett sikeres szólóénekes. Az 1950-es években csökkent iránta az érdeklődés, de 1954-ben karrierje új lendületet kapott, amikor a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat ítélték oda neki a Most és mindörökké c. filmben nyújtott alakításáért. A hatvanas években két lemezéért összesen 6 Grammy-díjjal jutalmazták, és ugyanekkor születtek legnagyobb slágerei is. Az évtized végére népszerűsége megcsappant, ezért 1971. június 14-én búcsúkoncertet adott, de már két évvel később visszatért egy újabb lemezzel. Az 1970-es és 1980-as éveket javarészt koncertezéssel töltötte, de készült néhány lemeze is. 1994-ben életmű Grammy-díjat kapott. A nyilvánosság előtt 1995 végén jelent meg utoljára. 1998. május 14-én hunyt el, szívrohamban.

Tracklist:
A oldal:
01. In the Wee Small Hours of the Morning (Bob Hilliard, David Mann)
02. Mood Indigo (Barney Bigard, Duke Ellington, Irving Mills)
03. Glad to Be Unhappy (Richard Rodgers, Lorenz Hart)
04. I Get Along Without You Very Well (Except Sometimes) (Hoagy Carmichael, Jane Brown Thompson)
05. Deep in a Dream (Eddie DeLange, Jimmy Van Heusen)
06. I See Your Face Before Me (Howard Dietz, Arthur Schwartz)
07. Can`t We Be Friends? (Paul James, Kay Swift)
08. When Your Lover Has Gone (Einar A. Swan)

B oldal:
01. What Is This Thing Called Love? (Cole Porter)ű
02. Last Night When We Were Young (Harold Arlen, Yip Harburg)
03. I`ll Be Around (Alec Wilder)
04. Ill Wind (Arlen, Ted Koehler)
05. It Never Entered My Mind (Rodgers, Hart)
06. Dancing on the Ceiling (Rodgers, Hart)
07. I`ll Never Be the Same (Gus Kahn, Matty Malneck, Frank Signorelli)
08. This Love of Mine (Sol Parker, Henry W. Sanicola, Jr., Frank Sinatra)

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-31

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Világzene: Nikola Parov és Herczku Ágnes - Megéred még

borító

Nikola Parov és Herczku Ágnes megkerülhetetlen alakjai a hazai világzenének, számtalan lemez bizonyítja, hogy tehetségük sokszínű, megunhatatlan, s mindig új utak felé vezet. Közös munkájuk immár több, mint tíz éves múltra tekint vissza, amelynek során Volt nékem szeretőm című albumuk, amely aranylemez lett, már megmutatta, hogy a népdalok új környezetben milyen varázslatos új életre kelnek. 2009 novemberében Megéred még címmel jelent meg közös albumuk, amelyen a megkezdett úton tovább haladva újabb dimenziókat nyit meg együttműködésük.

A lemez zenei anyagát Nikola Parov kvartettjük évek óta folyamatosan bővülő repertoárjából válogatta össze. Időtálló kompozíciókról van szó. Az albumon a balkáni, a görög és a magyar népdalkincs gyöngyszemei mellett szerepel egy Richard Thompson szerzemény magyar változata is. Az album egyik érdekessége a Nőnek című dal, amelynek előadója maga a szerző, Nikola Parov lett, miután a szerzemény majd három évig feküdt a fiókban férfi énekest keresve magának. Végül a dal döntött saját sorsáról, megmutatva, hogy akkor szólal meg a legőszintébben, ha maga a szerző énekli.

A különleges hangulatú zene mellé egy egyedülállóan szép grafikai világot álmodott meg Nikola Parov. Saját kedves tárgyairól készített fotók díszítik az egyedi képi világú borítót és a kísérőfüzetet, amely a szerző intenciói alapján készült. A cél az volt, hogy egy olyan külső szülessen, amely a zenehallgatás szerves részévé válhat, vagyis a zene és a kép együttesen egy komplex audio-vizuális élményt nyújtson. A borító érdekessége a Nikola Parov Quartet tagjait ábrázoló gyerekkori fényképek sora is, amelyek a tekintetek változatlanságát őrzik.

A lemez közreműködői a szerző Nikola Parov és az énekesnő Herczku Ágnes mellett a Nikola Parov Quartet már jól ismert tagjai: „Fodo” Födő Sándor ütős hangszereken és zongorán, Wertetics Szlobodán pedig harmonikán. Melléjük társult egy-egy dal erejéig Andreas Lehoudis, a Sirtos együttes vezetője, illetve Szabó Dániel cimbalmos.

Tracklist:
01. KataKata
02. Virágok vetélkedése
03. Szívet szívért
04. Télben szamár nyárban ló
05. Történet a Múzeum utcában
06. A Nőnek
07. Utolsó tánc
08. Fodo
09. Megéred még
10. Troitza bratya
11. Ya stani
12. Rabszolgád lettem
13. Rustyuluj

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára

 


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-24

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Jazz: Ferenc Snétberger - In Concert

borító

Snétberger Ferenc, a Németországban élő magyar gitáros évtizedek óta a nemzetközi jazzvilág ünnepelt alakja. Egyéni stílusa, sajátos dallamvilága a legnagyobbak közé emelte. Salgótarjánban született (1957), az 1980-as évek közepe óta Berlinben él. Sok nehézség, küzdelem után – kitartó munkájának köszönhetően – révbe ért.

Snétberger Ferenc 2013-ban, a budapesti Zeneakadémián adott szólókoncertjét adta ki az ECM Münchenben In Concert címen. Kilenc dal hangzik el a felvételen. Nyolc Snétberger darab (Budapest Part I-VIII.) és Harold Arlen örökzöldje, az Over the Rainbow. Az album az első másodperctől az utolsóig lebilincselő. Ferenc valami olyan megfogalmazhatatlan mélységgel játszik, melyet képtelenség szavakba önteni. Ráadásul mindezt természetesen, minden erőlködés, „nagyot akarás” nélkül abszolválja. Feltűnnek J.S. Bach és más nagy klasszikus komponisták stílusát idéző motívumok, akkordmenetek, de a flamenco és a brazil bossa-nova, szamba sem marad ki, jóféle fűszerként pedig egy kis közel-keleti és cigány íz is belekerült a Snétberger-féle pompás menüsorba. Sokféle világ keveredik a gitáros zenéjében. Azonban ő a lehető legízlésesebben eggyé varázsolja ezeket, és mutatja meg, hogy nincsenek határok, falak, a jó muzsika mindenen áthatol. Az előadó tisztán, őszintén közli velünk gondolatait, így nagyon, de nagyon jóleső érzés a fülnek, szívnek-léleknek ez a mindenkit és mindent átölelő gyönyörű zene.

Az album minden idők egyik legjobb magyar jazz muzsikusa által készített lemez, és a nemzetközi mezőnyben is a legfelső polcon a helye, ezért minden jazz-rajongónak ajánljuk, valamint mindenkinek, aki szereti a harmonikus, helyenként romantikus, szép, dallamos zenét.

Tracklist:
01. Budapest - Part 1
02. Budapest - Part 2
03. Budapest - Part 3
04. Budapest - Part 4
05. Budapest - Part 5
06. Budapest - Part 6
07. Budapest - Part 7
08. Budapest - Part 8
09. Somewhere Over The Rainbow

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-17

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

New age: Hangutazók - Indulj el

borító

A Hangutazók első nagylemezén Bársony Bálint, Jäger David és Sas András az itthon még sokak számára ismeretlen, nepáli és keleti hangzásvilágot hozza testközelbe. Akik már vettek részt hangutazáson, tapasztalatot szereztek arról, hogy mennyire harmonizáló és testet-lelket-szellemet nyugtató hatása van a hangtálakkal, keleti hangszerekkel előadott, spirituális alapú zenének. Hiszen a hangok itt nem csupán zenei elemek, minden hangnak és csendnek is saját rezgése van, ami átjárja a hallgatót. Ezekre a test reagál, beindulnak az öngyógyító mechanizmusok, melynek köszönhetően oldódnak a feszültségek, és a résztvevő fizikailag, lelkileg és szellemileg is új dimenziókba juthat el. Ezt az élményt mostantól bárki az otthonában is megtapasztalhatja, átélheti az Indulj el című CD-vel.

„A lemez célja, hogy könnyen hallgatható zene formájában közelebb hozza a hallgatóhoz a szakrális hangkeltő eszközök áldásos hatását és segítsen harmóniába kerülni önmagunkkal”– mondja az egyik hangutazó, Jäger Dávid, aki zenésztársaival együtt hisz abban, hogy az emberiség nemrég egy szellemi-lelki felemelkedés küszöbén lépett át, és a további forgatókönyv lapjait mi magunk tölthetjük ki az egyéniségünkkel. Ebben segít minden olyan gyakorlat és terápia, amelyekkel meditatív állapotba kerülhetünk.

„A zene gyógyító ereje régóta ismert. Napjainkban rengeteg, a harmóniát szétziláló hatással bombáznak bennünket számtalan formában. Ezért is fontos a visszahangolás, amire mi is törekszünk, és tapasztalataink gyarapodásával tökéletesíthetjük tudásunkat, mellyel minden érző lényt szolgálhatunk” – mondja Sas András.

„A lemezen nyolcvan percnyi zenei áramlás hallható megszakítás nélkül, különböző akusztikus hangszerekkel. A célunk az volt, hogy a hallgató a lehető legjobb minőségben élvezhesse hangszereink rezgéseit, hangjait. Ezért a lemez készítésekor nem használtunk semmiféle kompresszort és master effektet.” – fogalmaz Bársony Bálint. A lemez zenei producereként is tevékeny munkát végző zenész úgy látja, hogy mai világban az emberek sajnos eltávolodtak a természettől és ezáltal a természetes viselkedéstől is. Az Indulj el című album segíthet elindulni azon a bizonyos belső úton, aminek a végén teljes harmóniába kerülhetünk önmagunkkal.

Tracklist:
01. Sháku
02. Enchanting Melody
03. Gercse
04. Koshi
05. Saranguitar
06. Mandareja
07. Sansula
08. On the road
09. Respect
10. Hangdrum Brothers
11. Nis Sun Movovorera
12. Anahata
13. Eternal Love
14. Prayer For The Rain
15. Indulj el! (Let`s go!)

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-10

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont