• facebook_logo

Zeneajánló

Szilvási Krisztián ajánlata

Folk: Apnoé - Hegylakó

borító

A rock- és a népzene lendületét féktelen jókedvvel összekapcsoló győri Apnoé zenekar 2015-ben megjelent, harmadik albuma, a Hegylakó is olyan, mint amit a bandától már megszokhattunk: együttműködik benne tradíció és innováció, hagyomány és megújulás, melynek során a régiből építkezik, de mai tartalmakat hordoz. Rock and rollba oltott sűrű csárdás, kuruc funky és pszichedelikus legényes, százéves dallamok és kortárs tánczene fonódik össze lüktető egésszé: stílusteremtő munkájuk gyümölcse valóban új műfaj, a „powerfolk”.

A Hegylakó sokban különbözik az eddigiektől: kicsit rockosabb és klasszisokkal jobb hangzású. Ez többek között Takács Zoltán „Jappánnak” köszönhető, aki a Heaven Street Seven billentyűse. A dalokat a pesterzsébeti ABnormal Stúdióban rögzítették, ahol a hangmérnök Phillip László, az Üllői Úti Fuck egykori basszusgitárosa segítette az Apnoét abban, hogy kihozza magából a maximumot.

„A harmadik lemezükre nagyon szépen összeérett minden, de úgy is mondhatjuk, hogy összeért, a különböző elemek és műfaji kikacsintások nem külön élnek már, természetes könnyedséggel diskurálnak, és oltódtak egymásba, minden mindennel kompatibilis. Az Apnoé nem hátországba való banda, nekik főműsor időben és nagyszínpadokon kéne nyomniuk, már van közönségbázisuk, de ez kevés, muzsikájuk kifejezetten közérthető és slágeres, miközben a giccset népzenei értelemben is messze kerülik, ráadásul nagyon jó hangszerelési ötleteik vannak, a dalok felépítése változatos és kreatív, és még a humoruk is egészséges.” (Rácz Mihály)

A zenekar tagjai: Csiba Júlia (ének), Mesics György „Mesó” (hegedű, gitár, ének), Takács Gergely (gitár, koboz), Alasztics Balázs (szaxofon), Kovács Áron (basszusgitár), Kovács Gábor (dobok).

Tracklist:
01. Nem úgy van most
02. Mikor mentem hazafelé
03. A vörös malom
04. Railjet Blues
05. Randevú
06. Holnapra
07. Hegylakó
08. Valamikor
9. Maros mellett
10. Irigyeim
11. Bogár Imre
12. Agonia christiana
13. Túlélők
14. Szeretetlen


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-06-23

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Pop: Ákos - Még egyszer

borító

2015 szeptemberében jelent meg Kovács Ákos 18. magyar nyelvű szólóalbuma Még egyszer címmel, melynek fő jellemzője és erőssége, hogy az énekes itt minden arcából mutat nekünk egy kicsit. 13 új dal, mely visszatér a már jól ismert és jól bevált szintipop hangzáshoz.

Az albumról több szerzeményt ismerhet a közönség: ilyen az Újrakezdhetnénk vagy az Igazán, amely 2014 egyik legnagyobb rádiós sikere volt, emellett címadó szerzeménye lett egy platinalemezes EP-nek és egy nagyszabású, országos koncertturnénak. A korábban soha nem hallott szerzemények közül kiemelkedik a himnikus Még egyszer, a slágervárományos Ugyanúgy, a dörgedelmes Kedvesnővérek és az akusztikus hangszerelésű Átölel. A sokszínű, mégis egységes megszólalású anyagon a szintetizátorok mellett vonósok, élő dob, rengeteg elektromos- és akusztikus gitár, valamint basszusgitár is megszólal. A felvételt Lepés Gábor hangmérnök rögzítette és keverte Ákos stúdiójában, a borítófotókat Emmer László és Juhász Viktor fotóművész készítette. A CD izgalmas fotóanyaggal illusztrált szövegkönyvvel, exkluzív Super Jewel Box kivitelben került a boltokba.

„Komoly munkát sűrít az anyag. A dalokat tavaly kezdtük írni, a szerzői munka folytatódott az idei intenzív koncertszezon kellős közepén is. Lényegében az előadások közti szünetekben rögzítettük a lemezt. A szövegeket szokás szerint én jegyzem, a zenék többségéért Hauber Zsolti felel, de két dalnak Lepés Gábor a zeneszerzője, csakúgy mint jómagam. A végső hangszerelések és a lemez audiofil hangzásának kialakítása igazi csapatmunka volt. Ódivatú szerző-előadó vagyok, hiszek abban, hogy a dalszerzés és a hangfelvételkészítés is önálló művészeti ág. Ez a hozzáállás jelenik meg a Még egyszer dalaiban és megszólalásában is.” – nyilatkozott legújabb albumáról Ákos.

A szintipopos új lemezen Ákost (szövegek, zenék, ének, gitár, szintetizátorok, ütőhangszerek), Hauber Zsolt és Lepés Gábor (zenék, szintetizátorok), valamint Bánfalvi Sándor (dob) egészítette ki.

Tracklist:
01. Még egyszer
02. Újrakezdhetnénk
03. Ébredj mellettem
04. Ugyanúgy
05. Kapuzárás
06. A cég
07. Átölel
08. Igazán
09. Kedvesnővérek
10. Amikor szerettél
11. Ártatlan
12. Csináld úgy
13. Ez az a tánc


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-06-16

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Alternatív zene: Tori Amos - Boys for Pele

borító

A Boys for Pele az amerikai énekes és dalszerző Tori Amos harmadik stúdióalbuma. A vidéki Írországban és Louisianában rögzítették, és 18 dalt tartalmaz, amelyekben csembaló, clavichord, harmónium, gospel kórusok, rézfúvós zenekarok és teljes zenekarok találhatók. Amos írta az összes zeneszámot, és életében először saját lemezének egyetlen producerévé vált.

A Boys for Pele az énekesnő pályafutásának egyik kulcslemeze. Tori Amos ún. megosztó személyiség, vannak, akiket idegesítenek a hajlításai és a Bösendorferjét kínzó-gyötrő futamai, míg mások a poptörténet egyik legnagyobb énekesnőjének tartják. Politikai és civil mozgalmaknak is muníciót ad, hatása tényleg jelentős, ahogy jelentős a Boys for Pele is, olyan megkerülhetetlen klasszikusokkal, mint a Father Lucifer vagy a Hey Jupiter. A lemez már történelem, az albumot különböző templomokban és régi épületekben vették fel, a felvételeken át is jön a szakrális terek atmoszférája, miközben az album megmarad a hálószobák, a konyhák és az ólak intim tartományában.

Tori Amos, születési nevén Myra Ellen Amos egyike azon kevés popsztároknak, akik Bösendorfer zongorát használnak. Szerzeményeinek fő témái a szexualitás, a vallás és a személyes tragédiák. Ugyan kevés slágerlista-vezető dala volt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, de nagy rajongói bázisa van, így kb. 12 millió albumot adott el karrierje során világszerte. Híres bizarr nyilatkozatairól és nehezen értelmezhető dalszövegeiről. Rajongói nagyon elkötelezettek iránta.

Tracklist:
01. Beauty Queen / Horses
02. Blood Roses
03. Father Lucifer
04. Professional Widow
05. Mr. Zebra
06. Marianne
07. Caught A Lite Sneeze
08. Muhammad My Friend
09. Hey Jupiter
10. Way Down
11. Little Amsterdam
12. Talula
13. Not The Red Baron
14. Agent Orange
15. Doughnut Song
16. In The Springtime Of His Voodoo
17. Putting The Damage On
18. Twinkle


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-06-09

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Ősze Mária ajánlata

Klasszikus: Cecilia Bartoli - St. Petersburg

borító

Az olasz Cecilia Bartolinak St. Petersburg címmel 2014-ben jelent meg szólóalbuma, amely a szentpétervári cári udvarban működő zeneszerzők munkáiból nyújt válogatást, bemutatva az énekesnő által a szentpétervári Marinszkij Színház archívumában végzett kutatómunka eredményét. Az orosz cárok és cárnők szolgálatában ugyanis számos itáliai zeneszerző állt, hogy csak a legismertebbeket említsem, Giovanni Paisiello (1740-1816) vagy épp Domenico Cimarosa (1749-1801).

Anna Ivanovna cárnő uralkodása (1730-1740) idején gazdag zenei élet szerveződött és intézményesült Oroszországban, ő telepítette le az első olasz operatársulatot is a cári fővárosban, amelynek tagjai kiváló zenészek voltak. A nápolyi Francesco Domenico Araja (1709-1770) volt az első, akit orosz udvari zeneszerzővé neveztek ki. 1735-től kezdve 25 éven át élt Oroszországban. Araja nevéhez fűződik az első orosz nyelvű opera is, amelyet 1755-ben mutattak be Tsefal i Prokris (Zephalos és Prokris) címmel. La forza dell`amore e dell`odio és Seleuco című operáiból szerepel két ária az albumon.

1741-ben lépett a trónra Erzsébet cárnő, aki a zenei élet támogatásában követte elődjét. Koronázásakor Johann Adolph Hasse (1699-1783) La clemenza di Tito című operáját adták elő. Ehhez a műhöz Domenico Dall`Oglio (1700-1764) és Luigi Madonis által írt prológus hangzik el a CD-n. Araja utódja 1759-ben, az orosz udvarban 1755 óta csembalistaként működő, Hermann Friedrich Raupach (1728-1778) lett. 1762-ben hagyta el a cári fővárost, miután III. Péter cár az olasz társulat jelentős részét elbocsátotta. 1768-ban újra Szentpétervárra hívták, ahol 1777-ben második karmesterré nevezték ki. A CD különlegessége, hogy Cecilia Bartoli Raupach Altsesta című operájából két áriát is orosz nyelven énekel, a zenekar előadásában egy induló is elhangzik, valamint Bartoli olaszul énekel egy áriát a Siroe, re di Persia című műből.

1757-ben Giovanni Battista Locatelli operatársulata vendégszerepelt Szentpétervárott, ennek a társulatnak az első hegedűse Vincenzo Manfredini (1737-1799) volt, akit 1761-ben neveztek ki, Raupach utódjaként, udvari zeneszerzővé. Megbízatása azonban csak hat hónapig tartott, ugyanis elbocsátották. A lemezen a Carlo Magno című operájából szerepel két ária és egy kórusrészlet.

Az olasz opera virágkora azonban Nagy Katalin cárnő uralkodása idején (1762-1796) volt. Ezen időszakban az olasz társulat mellett, francia és orosz együttesek is felléptek, valamint az orosz zeneszerzők is alkotni kezdtek. Domenico Cimarosa 1787 és 1791 között élt Szentpétervárott udvari zeneszerzőként. A lemezen Idalide című operájából egy ária hallgatható meg.

Az albumon szereplő áriák és részletek először jelennek meg hanghordozón. A lemezen közreműködik I Barocchisti Diego Fasolis irányításával.

Tracklist:
01. Francesco Domenico Araia: Vado a morir (La forza dell`amore e dell`odio)
02. Hermann Raupach: Razverzi pyos gortani, laya (Altsesta)
03. Hermann Raupach: Idu na smert (Altsesta)
04. Hermann Raupach: O placido il mare (Siroe, re di Persia)
05. Domenico Dall`Oglio és Luigi Madonis: De` miei figli (Prologue to Hasse`s La clemenza di Tito
06. Vincenzo Manfredini: Fra` lacci tu mi credi (Carlo Magno)
07. Francesco Araia: Pastor che a notte ombrosa (Seleuco)
08. Hermann Raupach: March (Orchestra) (Altsesta)
09. Vincenzo Manfredini Non turbar que` vaghi rai (Carlo Magno)
10. Domenico Cimarosa Agitata in tante pene (La vergine del sole)
11. Vincenzo Manfredini: A noi vivi, donna eccelsa (Coro) (Carlo Magno)

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-06-02

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Gyermek: Muzsika az óvodában

borító

A Muzsika az óvodában egy 6 CD-ből álló kiadvány, mely a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában jelent meg, és az azonos című módszertani folyóirat I. évfolyamának hangzóanyagait tartalmazza közel 4 órában.

Gyermekeknek szóló évszakra jellemző zenéket (pl. Tavaszi dal), komolyzenei műveket (pl. Vivaldi: Az ősz I. tétel), megzenésített verseket (pl. Zelk Zoltán: Hóember, Gazdag Erzsi: Itt a tél), népzenei válogatást (pl. Rábaközi népdalcsokor, Sárközi verbunk), ünnepekhez kapcsolódó anyagokat (pl. Szent Mihály-nap, A kis Jézus megszületett), gyermekdalokat (pl. Cickom, Kiskacsa fürdik), mondókákat (Kiszámoló, Hüvelyk ujjam almafa), meséket (pl. Az aranykulcs, A róka meg a macska) és egyéb ínyencségeket (pl. Zeneország, Az udvar hangjai) tartalmaz.

Mind a gyerekek tanítására, mind a szórakoztatásukra alkalmas a gyűjtemény, melyből megismerhetők népi hagyományaink, ünnepeink, kortárs költőink, gyermekdalaink, mondókáink – s mindez kimondottan gyerekeknek van válogatva és összeállítva. Nagyon hasznos kiadvány.

Tracklist:
CD1:
01. Szent Mihály-nap
02. Veres kukoricaszár
03. Hol háltál az éjjel
05. Cickom
06. Hej, rózsa, rózsa
07. Kiskacsa fürdik
08. Házasodik a tücsök
09. Iglice
10. Kiszámoló
11. Zeneország
12. Az aranykulcs – mese
13. Vivaldi: Az ősz I. tétel
14. A mónár kutyái – mese
15. Az udvar hangjai

CD2:
01. Hüvelyk ujjam almafa
02. Hej Dunáról fúj a szél
03. Szegény legény
04. Erdő is van, makk is van
05. Erdő, erdő
06. De jó a dió
07. A juhásznak jól van dolga
08. Árkot ugrott a szúnyog
09. Elesett a lúd a jégen
10. Két tyúkom tavalyi
11. A róka meg a macska – mese
12. Zeneország: Az énekes madár
13. Antonio Vivaldi: C dúr concerto I. tétel

CD3:
01. Vígan zengjétek citorák
02. A kis Jézus megszületett
03. Mennyből az angyal
04. Ó gyönyörű szép
05. Pásztorok, pásztorok
06. A szép szűz Mária
07. Adjon Isten jó éjszakát
08. Az angyal éneke
09. Csendes éj
10. Nyitány
11. Zelk Zoltán: Hóember
12. Hónapsoroló
13. Gazdag Erzsi: Itt a tél – Takács Gyula: Cinege-binege
14. Karácsony est
15. A kiskondás
16. A csodakantár

CD4:
01. La Nizzeria
02. A, a, a
03. Süssünk, süssünk
04. Szól a zene
05. A malomnak
06. A bohóc
07. A szakács
08. Brum-brum Brúnó
09. Aki dudás akar lenni
10. Virágéknál ég a világ
11. Hopp, Juliska
12. Újévi köszöntő
13. Kanásztánc
14. Mesetár: A farkas és a kutya – A tücsök és az egér lakodalma
15. Állathangok: Saens-Saens állatok farsangjából

CD5:
01. Mély erdő
02. Tavaszi dal
03. Jó a hír
04. Hej tulipán
05. Szállj ide!
06. Egy boszorka van
07. Hajnal, hajnal
08. Kiment a ház
09. Somogyi ugrós
10. Sárközi ugrós
11. Somogyi kanásztánc
12. Pap Vendelnek nincsen orra
13. Hapcimanó (népmese)
14. Kinek nehezebb a dolga?

CD6:
01. Cifra palota
02. Csipkefa bimbója
03. Bidres-bodros
04. Pillangók tánca
05. Két szál pünkösdrózsa – Szélről legeljetek
06. Láttál-e már valaha?
07. Szántottam gyöpöt
08. Elszárad a szőlő
09. Rábaközi pünkösd
10. Rábaközi népdalcsokor
11. Sárközi verbunk
12. Enesei népdalcsokor
13. Egy búzaszem története (népmese)
14. A kisegér nagy utazása (népmese)

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-26

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Ősze Mária ajánlata

Crossover: Budapest Bár - Klezmer

borító

A Budapest Bár zenekar Farkas Róbert kezdeményezésére 2007-ben egyetlen lemez elkészítésére állt össze. A bemutatkozás óriási sikert aratott, a zenekar napjainkig számos albumot adott ki, és koncertjeiket is mindig telt ház előtt tartják. A Budapest Bár feldolgozásaiban eltűnnek a zenei határok, összemosódnak a zenei műfajok. Jól megfér egymás mellett a cigányzene, a klezmer, a kuplé, az operett, a táncdal, a jazz, az amerikai és a latin dallamok. Megbolondítva mindez a magyar zenei élet legjelesebb énekeseivel.

2015-ben megjelent Klezmer című albumukkal a kelet-európai jiddis hangszeres tánczene irányába nyitottak. A klezmer kifejezés úgy fordítható: „az ember átlényegül énekké”. Maga a klezmer kifejezés egy régi, arámi eredetű héber szóból ered, amelyet a hangszer és a hangszeres zenész megnevezésére egyaránt használtak.

Az albumon énekesként közreműködik Bangó Margit Kossuth-díjas énekesnő, Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, valamint Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora. A klezmer dalok és instrumentális zeneszámok mellett a legendás Hegedűs a háztetőn című musicalből ismert Bordal is elhangzik az albumon, továbbá a CD-n szerepel egy spanyol eredetű szefárd (Adio Querida) dal, és egy mókás énekszám a vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech).

Tracklist:
01. Misirlou
02. Egy ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) – ének Bangó Margit
03. Odessa Bulgarish / A Nakht in Gan Eydn / Hassid
04. Adio Querida – ének Fekete László
05. Memory of Shoa – cimbalom Farkas Mihály
06. Der Rebbe Elimelech – ének Fekete László
07. Zemer Atik / Dancing with the Rabbi
08. Lu Y`hi / Zali, Zali – harmonika Ökrös Károly
09. Bordal – ének Mező Misi
10. Havah Nagilah – ének Bangó Margit
11. Szól a kakas már – brácsa Farkas Róbert

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-19

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Galambos Krisztina ajánlata

Alternatív zene: Vad Fruttik - Tudom milyen

borító

A zenekar 1996-ban alakult meg Várpalotán, de országosan 2005-től vált ismertté. Hivatalosan alternatív rockzenekar, valójában sokféle stílus keveredik a zenéjükben. Első nagylemezük 2006-ban jelent meg Rózsikámnak digitálisan címmel. Az album rendkívül népszerű lett, első videoklipjüket a Nekem senkim sincsen című dalból készítették. Ekkoriban alakult ki a zenekar végleges felállása, a tagok: Likó Marcell (ének, gitár); Kerekes Gergely (gitár); Hock Zoltán (basszusgitár); Hock Attila (dob); Győrffy Gyula (billentyűs hangszerek).

„Több számuk is volt, melyek a rádiónak köszönhetően egész komoly népszerűségre tettek szert, majd egy idő után már szinte orrba-szájba játszotta őket sok más egyéb adó is, aminek köszönhetően elmondható, hogy több dalukból is konkrét sláger lett.” – olvashattuk még 2009-ben a Lángoló Gitárokon. A zenekarnak évről évre nagyobb a rajongótábora, rendszeres résztvevői a kisebb-nagyobb fesztiváloknak.

A Tudom milyen az ötödik albumuk. A dalokat Kerekes Gergely és Likó Marcell közösen írta, a dalszövegekért most is, mint mindig Likó Marci a felelős. A mondanivalót, mellyel olykor szét akarja marcangolni a lelkünket, saját élményei ihletik. Zenéjüket sokan depressziósnak tartják, de egyszerűen csak arról van szó, hogy könnyebb, ha ki merjük mondani, hogy nehéz. „Pillanatnyi benyomásokból építkezünk, a „nincs idő semmire”-életérzést kommentáljuk az új szerzeményekben. Az előző album (Darabok) sokkal kísérletibb volt, töredezettebb, ez most más, kompaktabb, egyből arcba vág. De minek erről többet beszélni, úgyis minden a dalokban van a legpontosabban benne, meg kell őket hallgatni.” – nyilatkozta Likó Marcell.

Tracklist:
01. Utolsó adás
02. Majom majom
03. Gabi
04. Részeg király
05. Mi lenne jó
06. Tudom Milyen
07. Gyújtsd fel!
08. Túl kemény
09. Hold
10. Repülni roncsokat

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-12

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Rock: Bryan Adams - 18 til I Die

borító

A 18 til I Die Bryan Adams hetedik stúdióalbuma 1996-ból, mely 14 vadonatúj dalt tartalmaz. A kanadai zenész soft rock CD-je mind hazájában, mind az Egyesült Királyságban hatalmas sikert aratott. A felvételeket különböző helyszíneken rögzítették, ideértve Jamaicát és Franciaországot is. Az albumot Bryan Adams egy 18 hónapos világ körüli turnén mutatta be.

A Have You Ever Really Loved a Woman? című dal volt az első, mely kislemezként megjelent, majd ezt követte a The Only Thing That Looks Good on Me Is You, a Let`s Make a Night to Remember, a Star és végül a címadó 18 til I Die. Nem túl gyakori, hogy albumról 5 kislemezdalt is kiadnak, ez is jelzi a lemez sikerét. Az Egyesült Államokban még az I`ll Always Be Right There is megjelent. A CD több mint 3 millió példányban kelt el, a koncertturné legemlékezetesebb állomása pedig a Wembley Stadionban volt, ahol több mint 70000-en hallgatták.

Bryan Adams a nyolcvanas évek eleje óta van a pályán. 14 stúdióalbumot, 5 koncertlemezt és öt válogatást készített.

Tracklist:
01. The Only Thing That Looks Good on Me Is You
02. Do to You
03. Let`s Make a Night to Remember
04. 18 til I Die
05. Star
06. (I Wanna Be) Your Underwear
07. We`re Gonna Win
08. I Think About You
09. I`ll Always Be Right There
10. It Ain`t a Party If You Can`t Come `Round
11. Black Pearl
12. You`re Still Beautiful to Me
13. Have You Ever Really Loved a Woman?
14. Hey Elvis (Japanese Bonus Track)

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-05-05

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Country: Alan Jackson - 16 Biggest Hits

borító

A 16 Biggest Hits Alan Jackson amerikai countryzenész hatodik válogatásalbuma 2007-ből. Egy sorozat részeként jelent meg, melynek olyan előadói best of-ok a tagjai, mint például egy Roy Orbison-, egy Willie Nelson-, egy Johnny Cash-, vagy egy Alabama-válogatás. 16 slágert tartalmaz a zenész repertoárjából, pályafutásának legsikeresebb dalait, mint pl. az 1994-es Chattahoochee, amely az év legjobb country-dala lett. Az album a 22. helyet foglalja el a Billboard legjobb country-albumai 200-as listáján, ami nem véletlen. És az sem, hogy Alan Jackson a 70-es évek óta a mai napig zenél.

Alan Eugene Jackson (1958-) honky tonk és country zenét játszik, és számos saját szerzeményt ad elő. Pályafutása során 12 stúdióalbumot és számos összeállítást adott ki, mindet az Arista Nashville kiadónál. Több mint 50 kislemeze került a Top 30-ba a Billboard country-listáin, közülük 25 az első helyet is elérte. Jackson számos díj kitüntetettje: American Music Award for Favorite Country Album (A Lot About Livin` (And a Little `bout Love), 1994); Favorite Country Single (Chattahoochee, 1994); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (1995); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (2002); Grammy Award for Best Country Song (Where Were You (When the World Stopped Turning), 2002); Country Music Association Award for Entertainer of the Year (2003); Grammy Award for Best Country Collaboration with Vocals (Zac Brown Band, 2010).

Pályafutása során eddig 16 stúdióalbumot, 12 válogatás-albumot, és 1-1 koncert- ill. tribute-albumot készített. Megkerülhetetlen életműve mind a tradicionális, mind az új country-zene történetében. Mindkét irányzatból találhatunk felvételeket a CD-n, melyek közül a slágerlisták élén is megfordult például a Midnight in Montgomery, a Don`t Rock the Jukebox, a Who`s Cheatin` Who vagy a Summertime Blues. Ajánljuk a country szerelmeseinek, Alan Jackson-rajongóknak, ill. mindenkinek, aki egy album segítségével szeretne megismerkedni a tradicionális és a modern countryzenével.

Tracklist:
01. Chattahoochee
02. Gone Country
03. It Must Be Love
04. Midnight In Montgomery
05. Chasin` That Neon Rainbow
06. Don`t Rock The Jukebox
07. Mercury Blues
08. Here In The Real World
09. Pop A Top
10. That`d Be Alright
11. I Don`t Even Know Your Name
12. Gone Crazy
13. I`ll Go On Loving You
14. Little Man
15. Who`s Cheatin` Who
16. Summertime Blues

Lelőhely: Központi Könyvtár Médiatár


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-28

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Ősze Mária ajánlata

Klasszikus: Rolando Villazón - Mozart - Concert Arias

borító

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) számos olyan operát komponált (Szöktetés a szerájból, Don Giovanni, A varázsfuvola, stb.), amelyeket folyamatosan műsoron tartanak mind a nagy operaházak, mind a kisebb társulatok. Ezen operák áriái tartoznak Mozart leghíresebb szerzeményei közé, amelyek számos operaénekes és operaénekesnő lemezein meghallgathatók.

Kevésbé ismertek azonban a nagyközönség előtt azok az áriái, amelyeket vagy olyan operái számára komponált, amelyeket végül sohasem fejezett be, vagy más jelentős zeneszerzők zenedrámáiba illesztettek bele, hogy ezekben az énekesek még jobban megmutathassák tehetségüket, vagy épp azok az ún. koncertáriák, amelyek teljesen önálló művek, sok esetben egy konkrét énekes képességeinek megfelelően íródtak.

Rolando Villazón, a 21. század egyik legjelentősebb tenorja épp a Don Giovanni és a Cosi fan tutte partitúráit kereste egy müncheni boltban, amikor kezébe akadt egy Mozart tenor hangra komponált, kevésbé ismert áriáit tartalmazó kotta. Rögtön arra gondolt, hogy ezekből mindenképpen össze kellene állítani egy albumot. 2011-ben kérdezte meg Antonio Pappanot, hogy lenne-e kedve vele ezt a felvételt elkészíteni. Végül az album 2014-ben jelent meg a Deutsche Grammophon kiadásában.

10 olyan áriát énekelt fel Villazon a CD-re, amelyek egyrészt átölelik Mozart teljes pályafutását, másrészt ezek alapján az is kiderül, hogy Mozart mennyire különböző áriákat komponált élete folyamán: komikus, tragikus, magasztos zenedarabok egyaránt elhangzanak Villazón nagyszerű interpretálásában.

Mind a három, kevésbé ismert áriatípus szerepel a lemezen, amelyek között egyaránt megtalálható: Mozart első énekhangra komponált műve (Va`, dal furor portata), amelyet londoni tartózkodásuk során mindössze 9 évesen írt, valamint a salzburgi érsek számára 10 évesen írt dicshimnusz Or che il dover címmel. A Niccoló Piccini L`astratto, ovvero Il giocator fortunato című operájának salzburgi előadásához 1775-ben és 1776-ban komponált áriák (Con ossequio, con rispetto, Clarice cara mia sposa) mellett Johann Adolf Hasse Artaserse című operájához írt Se al labbro mio non credi kezdetű áriáját szintén rögzítették ezen a lemezen.

Mozart 1777-ben hallotta a mannheimi opera sztárját, a német tenorista Anton Raaffot (1714-1797), aki óriási hatással volt rá. Számára komponálta a Se al labbro mio non credi című áriát azzal a céllal, hogy lenyűgözze vele az énekest. Néhány évvel később Idomeneo című operájának címszerepét is Raaffnak írta Mozart. Villazón szerint ennek az áriának Mozart legismertebb áriái között lenne a helye. A legkésőbb, 1783-ban írt ária a lemezen az egyetlen német nyelvű mű, Müsst ich auch durch tausend Drachen címmel, amely egy végül Goldoni Két úr szolgája című komédiája alapján írandó, de végül el nem készülő Mozart operából származik. A karmester ezen a lemezen énekesként is debütál, a Clarice cara mia sposa című kettősben ő énekli a rövid basszus szólamot.

Rolando Villazón számára élvezetes, egyben felfedező utazás volt ezekkel az áriákkal foglalkozni, ahogy elmondta: „számomra ez egy teljesen új Mozart volt, egészen más, amikor az ember a Don Giovanniból énekli az Il mio tesoro kezdetű áriát, amelyet oly sok tenor oly sok karmester irányítása alatt lemezre vett már. Ezekben az önálló áriákban Mozart azonban arra kényszeríti a művészt, hogy emberként és önálló személyiségként jelenjen meg és interpretáljon, azt várja el az előadóktól, hogy mindent beleadjanak”.

Antonio Pappano a felkérést követően szinte azonnal lelkessé vált. Elárulta, hogy „ezek a művek a fiatal Mozart kompozíciói, nem azé a Mozarté, akit oly jól ismerünk. Ezeknek az önálló áriáknak saját karakterük van, energiával telítettek, amelyet az énekesnek és a zenekarnak is tűzzel és szenvedéllyel kell előadniuk.”

Ezekben az áriákban Rolando Villazónnak az érzelmek széles skáláját kellett megmutatnia, éppen ezért valamennyi remekművet másképp kellett megszólaltatnia. Villazón pedig nem az az énekes, aki ilyen kihívásoknak ne felelne meg, ismerve színészi és előadóművészi képességeit. A vidám, humorral átszőtt áriákban különösen brillírozott a mexikói tenor, lehetősége nyílt komikusi vénájának megmutatására is.

Villazón hét Mozart opera teljes felvételén vett részt, amelyek folyamatosan jelennek meg. Az album különlegessége, hogy a második CD-n Mozart két, Da Ponte-val közösen írt operájából hallgathatók meg részletek. A Cosi fan tutte és a Don Giovanni című operák nyitányai mellett olyan részletek szerepelnek természetesen, amelyekben Rolando Villazón is énekel. Például a Cosi fan tutte-ból az első három jelenet triói, vagy épp egy kvintett, továbbá a második felvonásból Ferrando áriája valamint Ferrando és Fiordiligi duettje. Közreműködik Miah Persson, Angela Brower, Adam Plachetka, Alessandro Corbelli, valamint a Vocalensemble Rastatt és a Chamber Orchestra of Europe, vezényel Yannick Nézet-Séguin. A Don Giovanni első felvonásából Donna Anna áriáját megelőző recitativo, majd az ária, egy kvintett és a Dalla sua pace kezdetű híres tenor ária hallgatható meg. Közreműködik Ildebrando D`Arcangelo, Diana Damrau, Joyce DiDonato, a Vocalensemble Rastatt és a Mahler Chamber Orchestra, vezényel Yannick Nézet-Séguin. A CD-n továbbá közreműködik a London Symphony Orchestra Antonio Pappano vezényletével.

Tracklist:
CD1:
01. Si mostra la sorte, K 209
02. Dove mai trovar quel ciglio K 430
03. Per pieta, non ricercate K 420
04. Va`, dal furor portata K 21
05. Misero! O sogno o son desto K 431
06. Aura che intorno spiri, K 431
07. Con ossequio, con rispetto K 210
08. Or che il dover, K 36
09. Tali e cotanti sono, K 36
10. Clarice cara mia sposa, K 256
11. Se al labbro mio non credi, K 295
12. Müsst ich auch durch tausend Drachen, K 435

CD2:
Cosi fan tutte:
01. Ouvertura
Atto primo:
02. N. 1 Terzetto La mia Dorabella capace non é
03. Recitativo Fuor la spada!
04. N. 2 Terzetto É la fede delle femmine
05. Recitativo Scioccherie di poeti!
06. N. 3 Terzetto: Una bella serenata
07. N. 6 Quintetto Sento, oh Dio, che questo piede
Atto secondo:
08. Recitativo In qual fiero contrasto
09. N. 27 Cavatina: Tradito, schernito dal perfido cor
10. N. 29 Duetto Fra gli amplessi in pochi istanti
Don Giovanni:
11. Ouvertura
Atto primo:
12. N. 2. Recitativo accompagnato e duetto Ma qual mai s`offre, oh dei! … Fuggi, crudele, fuggi!
13. N. 9 Quartetto Non ti fidar, o misera
14. Recitativo Come mai creder deggio
15. N. 10a Aria Dalla sua pace

Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-21

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont