• facebook_logo

Hangoskönyv ajánló

Márné Tóth Krisztina ajánlata

Pamela Lyndon Travers: A csudálatos Mary kinyitja az ajtót

borító

Váratlanul, az éjszaka sötétjében egy fénysugár jelent meg az égen, ami egyre nagyobb és csillogóbb lett. Jane-nek elakadt a lélegzete, Michael a csodálkozástól meg sem tudott mukkanni. Ahogy a fénysugár közeledett, egyre inkább emberi alakot öltött, és rövidesen kivehető volt, hogy ez nem más, mint a csudálatos Mary Poppins, a dadatündér. Fekete szalmakalapjában és ezüstgombos kék kabátjában maga volt a megtestesült varázslat.

Mary Poppins, aki legutóbb oda-vissza jeggyel szállt fel a ringlispílre, amely azután elrepítette a földről, fel, egyenesen a csillagos égbe – újra visszatért. Ez a zsörtölődő, mesebeli dadatündér, ha kedve tartja, felpattan egy tűzijátékrakétára, és már le is pottyan egy sötét novemberi estén a parkba, a Banks család és a többi régi barát igaz örömére. Kalandjainak harmadik kötetében megint csak érdekesnél érdekesebb utakra vezérli Jane-t, Michaelt, az ikreket, meg a pólyás Annabelt. Azután pedig – hisz minden jónak vége szakadhat – Mary Poppins megint fogja szőnyegtáskáját, papagájfejes ernyőjét, s – az eddigieknél nem kevésbé csudás módon – eltűnik a Cseresznyefa utca tizenhétből, de ott hagyja a sok szép, izgalmas kaland emlékét.

A csudálatos Mary és A csudálatos Mary visszatér folytatása ugyanolyan izgalmas és szórakoztató Polyák Lilla előadásában, mint az előzmények.

Előadja: Polyák Lilla
Teljes játékidő: 361 perc
Formátum: MP3


Lelőhely:
Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-25

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Eddig még senki nem készített értékelést. Legyen Ön az első!

Tolnai Gáborné ajánlata

Garaczi László: Pompásan buszozunk

borító

Garaczi László regénye egyszerre paródiája és hű leírása egy korszaknak, úgy az alsó tagozat idejéből, pontosabban szemszögéből. Amikor még nagyok a felsősök, kicsik az ovisok és az iskola fenséges ésszerűtlensége – a maga minden árnyoldalával – az élet természetes velejárójának tűnik. Nehéz erről mit mondani. Olthatatlan kacagás, isteni. Nem is regény ez úgy igazán, mert kicsit vers, kicsit inkább novella vagy stílusgyakorlat. Lélektani gyakorlatnak is mondhatnánk. Freud óta nyílt titok, hogy életünk valamennyi fontos eseménye a gyermekkorban történik. Ekkor jövünk rá, hogy a világ kegyetlen, hogy miből lesz a gyerek, hogy a szomszéd apukája erősebb a miénknél – szóval minden olyasmire, amire jobb lenne nem is emlékezni. Mégis – és ez megint Freud –, még rosszabb lenne, ha nem emlékeznénk rá.

„Apám aláírásában a kezdőbetű fél oldal, több helyen átszaggatja a papírt, ezzel a fergeteges és grandiózus Gé-vel nem tanácsos viccelődni. Aki egyszer találkozik Apám Gé-jével, más szemmel néz rá, ez az ember még sokra viszi. Aláírás­hamisítás szóba sem jöhet, évekig gyakorolok, silány utánzatokra telik csupán. Csodálom és imádom őt ezért a Gé-ért. Sokszor csak úgy öncélúan, az élvezet kedvéért megkérem, vesse papírra a nevét, a nevünket, másodpercekig szánkázik a toll föl-alá, hurkok csapódnak jobbra-balra; dupla szaltó és svédcsavar, de nem ám csak úgy összevissza, hanem egy tökéletesen begyakorolt és indulatos terv szerint, és egyszer csak ott áll megint ez a különös, vad ábra, ami távolról sem emlékeztet arra a Gé-re, amit én írok, amit nekem kell írni, ám mégis az, extatikus, földöntúli, isteni változatban. A lenyűgöző iniciáléhoz elvékonyodó, jelentéktelen kis farkat rezzent, a név fölös maradékát, így vet tőrt a nagyra törő szándéknak az elbizonytalanodó akarat.”

Előadja: Máté Gábor
Teljes játékidő: 274 perc
Formátum: MP3


Lelőhely:
Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-18

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Piroska és a farkas – Grimm legszebb meséi

borító

Az E.Z.S. Music kiadó Grimm-meséket összegyűjtő hangoskönyvsorozatának 3. részeként jelent meg a Piroska és a farkas című CD. A címadó mesén kívül még két közismert Grimm-művet hallgathatnak meg kicsik és nagyok a Csokonai Színház művészeinek tolmácsolásában: A brémai muzsikosokat és a Jancsi és Juliskát.

A 2014-ben megjelent fél órás albumon Dóka Andrea, Hajdú Péter és Jámbor József meséli el a jószívű cserfes kislány és a gonosz farkas, a négy okos állat, valamint a szegény testvérpár és csúnya vasorrú bába történetét. És mint tudjuk, a Grimm-testvéreknél – éppúgy, mint a népmesékben – a jó mindig győzedelmeskedik végül a gonosz felett, még ha sok-sok nehézségen és kalandon kell is előtte keresztülmennie.

Tartalom:
01. A brémai muzsikusok
02. Jancsi és Juliska
03. Piroska és a farkas

Előadja: Dóka Andrea, Hajdú Péter és Jámbor József
Teljes játékidő: 27 perc
Formátum: Audio


Lelőhely:
Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-11

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Szabó Magda: A pillanat: Creusais

borító

A 70 éves Szabó Magda ezt a regényét saját nekrológjának nevezte. Valóban beleírta élete minden csalódását, veszteségét, 70 év élettapasztalatát. Nem rejti véka alá véleményét családról, nevelésről, szerelemről, házasságról, politikáról, háborúról. Mindezt szokatlan formában („eposzt írtam regényben”) és antik környezetbe helyezve tárja elénk. Vergilius Aeneis-ának Saboas által megírt változatában Aeneas helyett felesége, Creusa éli át a hős szerepében a kalandokat, sok iróniára, meglepő fordulatra adva lehetőséget. A hangosregény utolsó fejezetében a mű keletkezéstörténetét is megismerhetjük, amely sok magyarázattal szolgál a regény mélységeinek megértéséhez. Ráckevei Anna művészi teljesítménye lenyűgöző, ahogy az antik formában rejlő lehetőségeket és a gyakran frivol, meghökkentő, nagyon is modern tartalmat egységes, szép előadásban összefogja.

„...mindig mindenért elszámoltat bennünket az utókor, hát arra ügyelj, hogy valami lélekre ható kapaszkodót mindig adj a rapszódoszoknak, amit a történészek ugyan egy perc alatt megcáfolnak majd, de mit számít az, ha az irodalom formáló ereje teljes szépségében érvényesül. Jól lépj Latinus király, mert téged kell szeretnie a világnak, nem az ellenfeleidet...”

Előadja: Ráckevei Anna
Teljes játékidő: 709 perc
Formátum: MP3


Lelőhely:
Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-04-04

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Bagdy Emőke: Párkapcsolat

borító

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Párkapcsolat című hangoskönyvét a Kossuth Kiadó és a Mojzer Kiadó közösen jelentette meg két audio cd-n. Az ismert pszichológus sok évtizedes tapasztalatait foglalja össze a párkapcsolatokról ebben a kiadványban. Az esélyekről, a veszélyekről és a reményekről. Hiszen nincs tökéletes kapcsolat, csak meg-megújuló. Konfliktusokon vergődi át magát az életképes kapcsolat, különböző fejlődési szakaszokon keresztül. A konfliktusokkal való megbirkózáson méretik meg, hogy valójában milyen a párok egymáshoz való viszonya. Hogy ez sikerüljön, az két ember tudatosságán, igyekezetén, egymás tiszteletén, megbecsülésén és persze egymás szeretetén múlik. És nem függ az életkortól. A szerelemből nem lehet kiöregedni – állítja Bagdy Emőke. Végtére is mindenki boldog szeretne lenni, és a boldogsághoz hozzátartozik az együttlét azzal, akit szeretek, és aki szeret – a kétórás hangoskönyvből meg lehet ismerni, hogyan lehet eljutni idáig.

„Kedves Hallgatóm, Szeretettel köszöntelek! Most egy olyan úton fogunk végighaladni, melynek célja a jó, harmonikus párkapcsolat megvalósítása. Kérlek, hallgass meg, tarts velem! Mindannyian boldogságra vágyó emberek vagyunk. Képzeld, emberek ezreit kérdezték már meg, mi az, ami igazán boldoggá teszi őket, mikor voltak igazán boldogok életükben, és szinte mindenki így válaszol; meghitt pillanatok, együttlét azzal, akit szeretek, azzal, aki engem szeret. Te is tudod, az emberi kapcsolatok alapja, bölcsője a párkapcsolat… Együttlét, összetartozás, amit ketté az Isten sem szakíthat! Ezt a párkapcsolatot kívánom Neked. Kérlek, dolgozz érte, dolgozzunk érte mindketten, férfi és nő, és ez az együtt-fáradozás az, ami végül célhoz vezet. Nincs tökéletes kapcsolat csak meg-megújuló, és ezen kell úgy dolgoznunk, hogy a konfliktusokon is átsegítsük egymást. Ezt kívánom neked tiszta szívemből!”

Előadja: Bagdy Emőke
Teljes játékidő: 132 perc
Formátum: 2 audio CD


Lelőhely:
Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-28

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Turi Zsolt: Papa esti meséi 1.

borító

A mesélő Peller Mariann, aki sokszínű előadásmódjával elrepíti a hallgatókat egy képzelt mesebeli világba. A történetek szereplői, egy kivétellel, valós állatok emberi lélekkel felruházva. A mesélő szemén keresztül jósággal, hősiességgel, bátorsággal, nem ritkán humorral mutatja be a kerek erdőbeli kalandokat. A kedves öreg erdész összes lakótársa, akik a kerek erdőben laknak, mind-mind szereplői a mesének. Nincs benne harc, ellenségeskedés, ármány és cselszövés, de van benne oktató jellegű történet a barátságról és az összefogásról. Ajánljuk mindenkinek, de különösen azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik szívesen betekintenének ebbe a varázslatos mesevilágba!

Peller Mariann a Rádió 1 reggeli műsorvezetője, Peller Anna színművész testvére. A középiskolát külkereskedelmi szakon végezte, és elsőre fel sem vették a jelenlegi tanhelyére, így folytatta külkereskedelmi tanulmányait, de nem adta fel. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója, saját bevallása alapján már 14 éves kora óta televíziós munkáról álmodott. A nagy lehetőséghez 2008 őszén jutott, ekkor debütált az RTL Klub-on a Fogd a pénzt és fuss! című játékkal.

Tartalom:
01. Rezső a hős
02. Egy furcsa hóember
03. A Karácsonyfa
04. Az árvíz

Előadja: Peller Mariann
Teljes játékidő: 49 perc
Formátum: Audio


Lelőhely:
Központi Könyvtár Médiatár, Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-21

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Magyar költők: Petőfi Sándor

borító

A Hungaroton Records Magyar költők sorozatában jelentek meg hangoskönyv formában Petőfi Sándor válogatott versei. A 37 költeményt olyan előadóművészek tolmácsolásában hallgathatjuk meg, mint Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, Bessenyei Ferenc, Hegedűs D. Géza, Básti Lajos, Csomós Mari, Sztankay István, Bács Ferenc, Gábor Miklós, Szacsvay László vagy Sinkovits Imre.

A legismertebb Petőfi-versek (pl. Füstbe ment terv, Pató Pál úr, Az alföld) mellett az életmű olyan darabjai is belekerültek a válogatásba, amelyek nem közismertek ugyan, de ugyanolyan értékesek. Ilyen például a Szörnyű idő, a Dalaim vagy a Jövendölés.

Az összeállításból megismerhetjük a fiatalon elhunyt poéta sokszínűségét, hiszen akad itt bordal (A borozó), zsánerkép (Egy estém otthon), szatirikus költemény (Csokonai), tájleírás (A Tisza), hazafias vers (Szülőföldemen), szerelmes vers (Szeptember végén), ars poetica (A XIX. század költői), episztola (Levél Arany Jánoshoz), elégia (Beszél a fákkal a bús őszi szél...), népies vers (A négyökrös szekér), forradalmi vers (Föltámadott a tenger), háborús vers (Csatadal) és még sorolhatnám.

Ajánlom ezért a hangoskönyvet mindenkinek, aki szereti Petőfi költészetét, aki meg akar ismerkedni életművével, s minden versbarátnak.

Tartalom:
01. A borozó
02. Jövendölés
03. A virágnak megtiltani nem lehet
04. Füstbe ment terv
05. Egy estém otthon
06. A négyökrös szekér
07. Csokonai
08. Pató Pál úr
09. Hazámban
10. Az Alföld
11. A Tisza
12. A puszta télen
13. Szülőföldemen
14. Itt van az ősz, itt van újra
15. A bánat egy nagy óceán
16. Sors, nyiss nekem tért...
17. Dalaim
18. Szabadság, szerelem
19. Reszket a bokor, mert...
20. Beszél a fákkal a bús őszi szél...
21. Szeptember végén
22. Minek nevezzelek?
23. Szeretlek kedvesem
24. Arany Jánoshoz
25. Levél Arany Jánoshoz
26. A XIX. század költői
27. A kutyák dala
28. A farkasok dala
29. A nép nevében
30. Egy gondolat bánt engemet...
31. Nemzeti dal
32. Föltámadott a tenger
33. Csatadal
34. Európa csendes, újra csendes...
35. Itt benn vagyok a férfikor nyarában
36. Pacsirtaszót hallok megint...
37. Szörnyű idő

Előadja: Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, Bessenyei Ferenc, Hegedűs D. Géza, Básti Lajos, Csomós Mari, Sztankay István, Bács Ferenc, Gábor Miklós, Szacsvay László, Sinkovits Imre, Papp Zoltán, Horváth Ferenc, Gáti József, Tímár József, Balkay Géza, Kézdy György és Kertész Péter
Teljes játékidő: 71 perc
Formátum: Audio

Lelőhely:
Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-14

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Szilvási Krisztián ajánlata

Székelyföldi Hangos Útitárs 5. – Kézdivásárhely, Felső-Háromszék, Orbaiszék

borító

A Dancs Market Records 2007-ben megjelent hangoskönyve a romániai Székelyföld történelmi régióhoz tartozó Kézdivásárhely-, Felső-Háromszék, valamint Orbaiszék vidékére vezeti el hallgatóját. Erdély egyik legszebb tájéka szinte megelevenedik ezen különleges hanganyag segítségével. Kézdivásárhely a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, az egykori Kézdiszék központja. 1849-ben Kantával egyesült, 1949-ben Kézdioroszfalut csatolták hozzá. Ma Nyújtód és a hozzácsatolt Kézdisárfalva és Kézdiszászfalu is hozzátartozik. Háromszék egyike volt a székely székeknek, vagyis a történelmi Székelyföld közigazgatási egységeinek. 1562-ben jött létre az addig önálló Kézdiszék, Orbaiszék és Sepsiszék egyesülésével.

A Székelyföldre jellemző humoros mondák, prózák, versek mellett hallhatunk népdalokat, legendákat, megzenésített verseket, könnyűzenét, hangszeres zenét, valamint népi táncdallamokat és nótákat, mindezek segítségével pedig valóban egy olyan tájékra „barangolhatunk”, amely ezer színével, illatával és hangjával kultúránk és hagyományaink feledhetetlen részét képezi.

Előadja: Incze Melinda, Mátray László, László Károly, Rétyi Kovács András Fúvósegyüttes Zenekara, Bumeráng Együttes, Ferenczi Gyöngyi, Debreczi Kálmán, Nagy Szende, Dancs Annamari, Abri Béla és Népizenekara, Fazakas István, Eli Együttes
Teljes játékidő: 66 perc
Formátum: audio


Lelőhely:
Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-03-07

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Elke Heidenreich: Alles kein Zufall

borító

Ein Panoptikum von Alltagssituationen, das beim Hören zusammenwächst zu einem unverwechselbaren Roman. „Die Urgroßmutter sah streng über ihre Brille und sagte: Friss, Vogel, oder stirb.”

Elke Heidenreichs Liebe gilt den bunten, eigensinnigen Vögeln, die weder alles fressen wollen noch sterben. So wie sie selbst einer ist – und viele andere der Menschen, von denen sie erzählt. Denn wenn man nur genau genug hinschaut, ist so ein Leben mit seinen Höhen und Tiefen, seinen Glücks- und Unglücksfällen alles andere als ein Zufall. Elke Heidenreich erzählt von uns allen, mit einem unbestechlichen Blick, doch immer mit Zuneigung und Wärme. Gelesen von der Autorin, die mit ihrer herben Stimme die Vielstimmigkeit ihrer sehr persönlichen Erzählungen perfekt einfangen kann.

Elke Heidenreich, geboren 1943 im hessischen Korbach, lebt heute in Köln. Sie studierte Germanistik, Theatergeschichte und Religionswissenschaft in München, Hamburg und Berlin und arbeitete jahrelang bei Hörfunk und Fernsehen als Drehbuch- und Hörspielautorin, Literaturexpertin und Moderatorin. Zudem war sie früher Kabarettistin und wurde als Verkörperung der „Else Stratmann” deutschlandweit bekannt. 1992 erschienen ihre ersten Erzählungen für Erwachsene, „Kolonien der Liebe”, gefolgt von einigen Kinderbüchern. Von 1983 bis 1999 schrieb Heidenreich die „Also ...”-Kolumnen für die Zeitschrift „Brigitte”, von 2003 bis 2008 moderierte sie die ZDF-Sendung „Lesen!”. Seit 2008 ist sie Herausgeberin einer eigenen Edition bei C. Bertelsmann.

Előadja: Elke Heidenreich
Teljes játékidő: 225 perc
Formátum: 3 audio CD


Lelőhely:
Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-02-28

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Tolnai Gáborné ajánlata

Arany János: Őszikék és más költemények

borító

A Hungaroton 2000-ben, a Magyar költők sorozatában jelentette meg Arany János válogatott verseit tartalmazó hangoskönyvét Őszikék és más költemények címmel. A CD negyvenegy költeményt tartalmaz olyan művészek interpretációjában, mint Csomós Mari, Sinkovits Imre, Avar István, Latinovits Zoltán vagy Bács Ferenc.

Akadnak közöttük közismert alkotások (pl. A tölgyek alatt, Letészem a lantot), ismert versek (pl. A rab gólya, Meddő órán), valamint kevésbé ismert versek (pl. Névnapi gondolatok, Évnapra). A teljes lemezen átjön a költő sajátos stílusa: intellektuális, mégis közérthető nyelven borong az élet nehéz dolgain. Könnyű azonosulni vele, különös tekintettel arra, hogy kiváló előadók tolmácsolásában hallhatjuk, de azért nem kell megijedni, nem lesz tőle depressziós az ember, hiszen a lírai én mindvégig az intellektus irányítása alatt marad.

Tartalom:
01. A rab gólya (2:23)
02. Névnapi gondolatok (3:17)
03. Évnapra (Kelsz és lenyugszol...) (0:53)
04. Évek, ti még jövendő évek (3:11)
05. Letészem a lantot (2:58)
06. Ősszel (4:52)
07. Az ó torony (2:11)
08. Kertben (2:49)
09. Visszatekintés (2:42)
10. A vigasztaló (cím nélkül) (1:46)
11. Emlények 1-3. (3:28)
12. Rendületlenül (2:40)
13. Magányban (3:45)
14. Leányomhoz (1:15)
15. Juliska sírkövére 1-2. (0:59)
16. Ártatlan dac - részlet (0:49)
17. A csillaghulláskor - részlet (1:00)
18. Főtitkárság (0:15)
19. Aj-baj! (0:27)
20. Emlékre (Vándor megállj!) (0:20)
21. Hinc illae (0:15)
22. Kozmopolita költészet (2:31)
23. Civilizáció (0:29)
24. Szenvedek én... (0:23)
25. Meddő órán (0:38)
26. Vásárban (1:43)
27. Epilógus (2:49)
28. Ének a pesti ligetről (6:09)
29. A lepke (1:52)
30. A tölgyek alatt (2:16)
31. A tölgyek alatt (3:06)
32. Bonczék (1:42)
33. A régi panasz (1:48)
34. Ez az élet... (0:56)
35. Harminc év múlva (1:29)
36. Mi vagyok én? (0:12)
37. Az agg színész (0:51)
38. Dal fogytán (0:34)
39. Évnapra (Nyolcvan év...) (0:17)
40. Sejtelem (Életem hatvanhatodik...) (0:19)
41. Mindvégig (1:29)

Előadja: Csomós Mari, Sinkovits Imre, Avar István, Ascher Oszkár, Papp János, Latinovits Zoltán, Bács Ferenc, Ladányi Ferenc
Teljes játékidő: 76 perc
Formátum: audio


Lelőhely: Kisfaludy Károly Könyvtár Hangtára


Megtekintés az Online Katalógusban

2017-02-21

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont