• facebook_logo

Keresés az ajánlók archívumában

Polczer Adél ajánlata

Philip Kerr: Berlin noir: Halálos március

borító

Philip Kerr brit íróként vállalkozott a Berlinben játszódó krimisorozat megírására, a könyv elolvasása után állíthatjuk, alaposan elmélyedt Németország huszadik századi történelmében. A Berlin Noir-sorozat első kötetét, amelyet 1989-ben írt, most adták ki először magyarul, a Jaffa Kiadó jóvoltából. Aki elolvassa a Halálos március című könyvet, abban szerintem felmerül a kérdés, hogy miért kellett ennyit várni a magyar fordítással? A történelmi krimi óhatatlanul eszünkbe juttatja Kondor Vilmos Budapest Noir sorozatát, amelynek kötetei szintén nemcsak a bűnügyek kibogozását tárjál elénk, de rendkívül élvezhető módon mutatják be a helyszínt, az adott kor hangulatát, a társadalmi miliőt.

Így tesz Philip Kerr is, hisz a sorozatindító regény 1936-ban játszódik, a hitleri diktatúra már tombol, Berlinben készülnek a nyári olimpiai játékokra. A történetet egyes szám első személyben elmesélő Bernhard Günther ízig-vérig zsaru karakter: ironikus humora a legveszélyesebb helyzetekben sem hagyja cserben, halálfélelme nincs, gyengéje a szebbik nem, a drága whisky és jó cigi a kedvence, kiváló emberismerő. Az igazság kiderítése hajthatatlanul űzi, akár saját életét képes kockára tenni a nyomozás érdekében.

A cselekmény egy visszautasíthatatlan megbízással kezdődik: Németország egyik leggazdagabb embere lányát és vejét veszítette el egy rejtélyes tűzesetben, meg egy rendkívül értékes nyakéket, melynek felkutatásáért nagyon sokat fizetne. Persze gyorsan kiderül, hogy ennél sokkal bonyolultabb, titokzatosabb és veszélyesebb sztoriba csöppen főhősünk. Az izgalmas nyomozás közben az első világháborús veterán és ex-zsaru magándetektív résztvevője az olimpiai játékoknak, épp Jesse Owens futásában gyönyörködhet, de még Herman Göringtől, Hitler második emberétől is kap rejtélyes feladatot.

Színvonalasan megírt történelmi krimivel van dolgunk. A korabeli Németországot, mint a cselekmény hátterét, díszletét érdekes leírásokkal mutatja be, és a hol filozofikus, hol leleményes, hol kőkemény Bernhard Günther nyomozót könnyű megkedvelni. Reménykedjünk, hogy a tízkötetes Berlin Noir-sorozat többi kötetét is kezükbe vehetik majd a magyar olvasók!

Lelőhely: Központi könyvtár - Felnőtt olvasószolgálat, Szigeti fiókkönyvtár, Kisfaludy Károly Könyvtár,

2015-10-13

 Értékelés 

Értékelje a művet (5:nagyon tetszett, 1:egyáltalán nem tetszett)

5 4 3 2 1

Korábbi értékelések átlaga: 5

Könyvajánló keresése

Keresett kifejezés:
Miben keres: cím szerző ajánló szövege
Gyermekkönyv:
 

Az eddig megjelent összes felnőtt könyvajánló listázása
Az eddig megjelent összes gyermek könyvajánló listázása

Zeneajánló keresése

Keresett kifejezés:
Miben keres: cím előadó ajánló szövege
Mûfaj:
 

Az eddig megjelent összes zeneajánló listázása

Filmajánló keresése

Keresett kifejezés:
Miben keres: cím ajánló szövege
 

Az eddig megjelent összes filmajánló listázása

Hangoskönyv ajánló keresése

Keresett kifejezés:
Miben keres: cím szerző ajánló szövege
 

Az eddig megjelent összes hangoskönyv ajánló listázása

Megosztás a Facebookon: Megosztás a Facebookon

Hosszabbítás

Vonalkód
Jelszó

Keresés a katalógusban

Cím
Szerző

Hazánk

ePont